Lonkamine

See on üks ilmselgemaid märke, et koeral on valus. Kui koer lonkab, võib see olla märk, et tal on vigastus või tema käpp on katki. Lonkamine võib olla ka liigesepõletiku sümptom. Näiteks räägib viimasest ka see, kui koer ei taha minna teisele korrusele, hüpata diivanile, pole hommikuti krapsti püsti või kõnnib jäigalt. Koeral on valus ja ebamugav olla. Liigesepõletikku esineb tihtilugu just eakate koerte seas, pöördu selle murega loomaarsti poole.

Häälitsemine

Koer ei saa otseselt öelda oma peremehele, et tal on valus. Küll aga saab ta niutsuda ja proovida oma valust anda märku erinevate häälitsustega. Kui vaatad ettevaatlikult koera keha üle, võid tema häälitsuste järgi aru saada, kust tal valus on. Jälgi ka tema kehakeelt ja hoiakut. Kui koera katsud ja ta oma keha pingesse tõmbab, on teada, et selles piirkonnas peab miski teda häirima.

Häälitsemisega võib asi olla ka vastupidine. Kui koer on tavaliselt häälekas, suhtlev ja sotsiaalne, kuid viimasel ajal olnud hoopis vaikne ning hoidnud omaette, siis võib ka see olla märk valust.

Igasugune muutus tema käitumises võib tervisemurele viidata.

Hingeldamine

Tugev hingeldamine võib samuti olla märk valust. Eriti veel juhul, kui koer väriseb ka. Kuigi hingeldamine on koerte puhul tavapärane, siis oma koera tundes, märkad sa, et need hingeldamised on erinevad. Koer, kel on valus või kes on ärev, hingeldab sootuks teistmoodi, kui see, kes on lõdvestunud ja kel on lihtsalt palav.

Rahutus ja muutused unerütmis

Valudes koer on rahutu ja ta ei suuda niisama lesida. Valudes koer liigub tõenäoliselt rahutult ringi ja proovib sageli asendit vahetada. Seetõttu võib muutuda ka koera unerütm, sest valud mõjuavad ka seda. Sageli on valudes koera uni häiritud ja tal on magamisega raskusi.

Käitumine ja temperament

Valu mõjutab koera käitumist sarnaselt inimese omaga. Kui koeral on pidevalt valus, siis on ta rahutu ja närviline. Ta võib muutuda agressiivseks ja isegi hammustada, kui teda puudutatakse kohast, kust tal on valus. See on tema loomulik instinkt ja seda ei tasu talle pahaks panna. Ta on ettevaatlik ja hoiab end.

Kui koer hakkab inimesi ja teisi loomi vältima, siis ka see võib olla märk valust. Kui koerale muidu meeldib, et teda patsutatakse või katsutakse ning ühtäkki hoiab ta kõigist eemale, siis ka sellele tasub tähelepanu pöörata. Vahel kaasneb valuga ka depressioon ja loid olek.

Samas on koeri, kes proovivad valu korral omanikuga võimalikult palju suhelda. Nad tahavad anda märku, et miski on teistmoodi. Igasugused muutused käitumises võivad tähendada, et koeral on miskit valesti.

Ära proovi koera ise ravida ja mine temaga loomaarsti juurde. Loomaarst selgitab valu põhjuse välja ja määrab vajaliku ravi.

Allikas: dogtime.com