Kui kahtlustad, et su koer on millegi kodus oleva vastu allergiline, siis vaata üle kõigepealt tema toit ja magamisase. Kas sa oled lemmiklooma toitu hiljuti vahetanud? Võib-olla see ei sobi talle? Milline on koera magamisase? Kas see sisaldab allergeene? Millal sa seda viimati pesid?

Miks võib koera magamisase põhjustada allergiat?

Tõenäoliselt on süüdi magamisaseme sisu. Mõned sisud on sellised, et need põhjustavad pikema aja jooksul allergiat. Samas võib magamisase olla lihtsalt räpane, sest sinna on kogunenud aja jooksul tolmulestad ja täid.

Vaheta oma lemmiklooma pesa iga aasta ja pese seda iga nädal. Enne kui katte tagasi paned, veendu, et see oleks täielikult ära kuivanud.

Sageli on koerapesa valmistatud sünteetilisest materjalist või siis lateksit sisaldavast materjalist. Kuigi mõlemat tüüpi materjalid on teoreetiliselt tolmulesta ja hallituse vastased, siis võivad need sellegipoolest tekitada probleeme. Nimelt kogunevad materjali pinnale koera naharakud, mis aja jooksul loovad soodsa pinnase näiteks tolmulestade tekkeks. Eriti soodustab nende teket niiskus. Niisiis kui koer on tulnud niiske ilmaga õuest, käinud ujumas või jäänud saju kätte ning tema karv on märg, on tolmulestad kerged tekkima.

Vali õige väliskangas

Koertele mõeldud pesasid valmistatakse igasugustest materjalidest. Lisaks süüdistatakse allergia tekkes sageli materjali, millega koerapesa on täidetud. Spetsialisti sõnul on seetõttu mõttekas vältida näiteks sünteetilisi materjale, sest neid töödeldakse tulevastaste kemikaalidega, mis põhjustavad paljudel koertel allergiat.

Parim materjal on puuvill, kuid sobib ka kanepikiust valmistatud magamisase. Samas on väga oluline pesa regulaarselt kõrgel temperatuuril pesta ja hooldada. Koer käib õues, kõnnib põrandal ja toob tahes-tahtmata pessa rohkelt mustust.

Millist pesa eelistada? Kas allergiavastane voodi aitab?

Sageli on allergiavastased voodid valmistatud tihedamast vahust ja on seeläbi paiksemad. Sellistele madratsitele koguneb vähem erinevaid eluvorme, mis põhjustavad allergiat. Lisaks on allergiavastaste madratsite ümbrised mikrofiibrist, mistõttu on need vastupidavamad kahjulikele bakteritele. Mikrofiibrist ümbriseid on ka lihtsam puhtana hoida, mis muudab need omakorda paremini hooldatavamaks. Spetsialisti sõnul on hea valik igasugune kangas, mis on kemikaalivaba ja mida on lihtne hooldada, sest nii saab selle hoida puhtana kahjulikest eluvormidest.

Uus magamisase igal aastal

Spetsialisti sõnul võiks osta koerale uue pesa iga aasta, sest koerad ei pese end enne voodisse minekut ja lisaks koguneb koerapessa kõiksuguseid baktereid ja tolmulestasid. Kui ostadki koerale igal aastal uue pesa, siis see võiks olla lihtsasti puhastatav. Pesa võiks ideaalis pesta korra nädalas, mida tundlikum koer on, seda tihedamini peab magamisaset hooldama. Tähtis on ka see, et äsja ära pestud pesakate peab enne tagasipanekut olema täielikult kuiv.

Allikas: petmd.com