Meditsiinilised põhjused. Kuna loom ei saa ihuhädasid kurta, on peremehe kohus tema tervist jälgida ja vajadusel reageerida. Oluline on teada, et paljud haigused võivad põhjustada käitumisprobleeme, mistõttu ei tasuks kunagi loomaga riielda - tal võib olla hoopis mõni haigus, millest ta ei oska muul moel märku anda.

Suured muutused elukorralduses. On inimesi, kellele muutus kindlakskujunenud igapäevarutiinis stressi põhjustab, mis siis veel loomast rääkida, kellele on väljakujunenud päevarutiin väga tähtis. Suured muudatused elukorralduses nagu kolimine, peremehe vahetus või beebi sünd võivad loomal koguni depressiooni põhjustada. Kui loom on harjunud, et keegi on alati kodus, aga kui peremees võtab vastu näiteks kontoritöö, mis nõuab kaheksa või rohkemgi tundi kodust eemalolekut, on see loomale trauma ning ta võib kaotada huvi mängu ja toidu vastu.

Kaaslase kaotus. Kuna koerad on võimelised tundma ja armastama, võib lähedase looma või inimese jaotus neile väga raskelt mõjuda. Kaotusvalu ongi üks suurimaid lemmikloomade depressiooni põhjuseid.

Depressiooni all kannatav peremees. See, et peremehe emotsioonid mõjutavad ka koera emotsioone ei ole üllatus. Depressioonis inimene ei pruugi oma lemmiku eest endisel viisil hoolt kanda või unustab ta ning see avaldab omakorda looma psüühikale negatiivset mõju.

Vanadus. Jah, samamoodi nagu väga eakad inimesed ei jaksa elu enam täiel rinnal nautida, võivad ka koerad tunnetada , et nende elupäevad hakkavad peagi otsa saama ning see võib neid kurvaks muuta.

Kuidas depressiooniga võidelda

Füüsiline aktiivsus. Kui koerad on aktiivsed ning saavad palju liikuda, vabastab nende keha rõõmuhormoon endorfiini. Seetõttu tuleks lemmik kaasa võtta näiteks matkadele, looduesse ning lasta tal joosta ja elust rõõmu tunda. Liikumine tugevadab ka koerte immuunsüsteemi, sest mõjub hästi lümfisüsteemile, mis töötab organismi kaitsjana.

Premeerimine hea käitumise eest. Kui depressiooni all kannatav koer väljendab heameelt, siis märka tema rõõmuhetki ning kiida ja premeeri teda. Kurvameelsele koerale on see väga oluline. Näiteks kui märkad, et autosõit muutab ta rõõmsamaks, siis võta ta lühematele sõitudele kaasa ja premeeri teda hea käitumise eest.

Uus kaaslane. Kui koer leinab oma loomast sõbra kaotust, siis võib kaaluda talle uue seltsilise võtmist, kes tema tuju tõstaks.

Sotsialiseerimine teiste koertega. Koerale teeb heameelt kui saab liigikaaslastega suhelda. Kui sa temaga jalutama lähed, siis lase tal pista ninad kokku või joosta koos teiste neljajalgsetega. Kui ta näeb heatujulisi ja sõbralikke koeri, siis tuleb ehk talle endalegi meelde, mis tähendab hea tuju ja milline suurepärane tunne see on.

Jaga palju armastust. Pööra talle tähelepanu, veeda temaga koos aega. Kui sa muud ei jaksa teha, siis lihtsalt istu temaga koos ja vestle temaga. Eriti on ühised koosolemise hetked abiks siis, kui pead näiteks töö tõttu palju kodust ära olema ja koera kurvameelsus võib olla sellest põhjustatud.

Pöördu loomaarsti poole. Depressioon võib olla märgiks, et midagi on sinu lemmiku tervisega valesti. Eriti tähelepanelik tasub olla, kui koer ei söö, võtab kaalus alla, on apaatne ega ei tunne mängu vastu huvi.