Jahutusvest ei ole Eesti koeraomanike seas veel väga laialdaselt levinud, küll aga kasutavad seda paljud koerasportlased. Inglise kokkerspanjeli omanik, pereema ja koerasportlane Jaanika Reinmann jagab oma kogemusi, mil viisil jahutusvest tema elu oluliselt lihtsustanud on, kuidas see koera kaitseb ja kellele see sobib.

Mis asi on jahutusvest?

Jahutusvesti mõte on hoida koera kehatemperatuuri õigel tasemel ja kaitsta koera ülekuumenemise eest. Pahatihti ei ole kuumal suvepäeval võimalik koera ujutada või pidevalt veega kasta ja neil kordadel on hea, kui jahutusvest, mis on eelnevalt jahedas vees niisutatud ja liigne vesi sealt välja väänatud, kohe käepärast võtta.

Kui õues valitseb põrgukuumus rõõmustab inglise kokkerspanjel Lucky jahutusvesti üle alati!

Meie kasutame veel nö vanemat mudelit, kus ka selg on kaetud. Uuemad mudelid näevad juba tõesti vesti moodi välja ja nii kaitseb jahe vest koera südame- ja rinnapiirkonda. Vestidel on hea veeimavus ja see hoiab koera jahedas paremini kui tavaline käterätik.

Kuigi teeme kõik oma pikemad nädalavahetuse jalutuskäigud peamiselt ranniku ääres ja koeral on võimalik end pidevalt vees jahutada, siis harvad ei ole ka juhused, kus võib meid Kristiine eramajade vahel jalutamas kohata ja seal on minu inglise kokkerspanjelil Luckyl päikese eest varjuda juba üsna keeruline.

Millistes olukordades sa seda peamiselt kasutad?

Vest on mul suvel pidevalt autos ja kogu aeg kaasas. Kasutan seda kõikidel nendel hetkedel, mil koeraga jalutan või teda treenin ja tal puudub võimalus end vees jahutada. Viimati kasutasin vesti isegi siis, kui sõitsime jahiga Vormsisse ja Lucky pidi ootama randumiseni, et lõpuks ometi ujuma saada. Oli väga hea, kasta vest merre ja talle see lauspäikese käes jahutuseks selga panna.

Tegeleme ka koeraspordiga ja suvistel agility-võistlustel stardijärjekorras oodates on jahutusvest meie asendamatuks abiliseks. Kasutame seda ka iganädalastes treeningutes ja sel suvel on see suureks abiks olnud. Ka pikematel autosõitudel, kui autos läheb palavaks, olen koerale vesti selga pannud.

Vest on kindlasti oma eesmärki täitnud ja hoiab Lucky kehatemperatuuri päikselistel kuumadel suvepäevadel õigel tasemel – koer on reipam ja tegusam. Kohe on näha, et tal on mõnus olla, nii nagu endalgi, kui oled just karastavast veest välja astunud!

Mis firma jahutusvesti sa kasutad ja mis on jahutusvesti alternatiivid?

Meil on Hurtta jahutusvest. Olen üldse avastanud, et see firma teeb kvaliteetseid tooteid. Kasutame kevadsügisesel perioodil ka nende porijopesid, mis Lucky karva kaitsevad.

Kui meil jahutusvesti veel ei olnud, siis oli Lucky niiöelda käterätikusüsteemi peal. Kuid arvan siiski, et see ei ole hea, kui koer peab pikalt ja pidevalt niiske käterätiku peal lesima.

Kellele sa jahutusvesti soovitad?

Kindlasti tasuks vesti peale mõelda neil koeraomanikel, kes jalutavad oma koertega pikki distantse, mille vältel puudub koeral võimalus end vees jahutada. Ka võistlustel käivatel koertel on see väga heaks abimeheks. Kindlasti tuleb jägida, et vest oleks koerale paras - mitte liiga suur ja kohmakas ega ka liiga väike. Oluline on, et elutähtis rinnapiirkond oleks kuuma eest kaitstud.