Kuna puuoksad seostuvad inimestele sageli just lõbusa mänguga, millega jalutuskäigul oma lemmikut lõbustada, siis sageli ei mõeldagi sellele, et need, pealtnäha süütud ja loodusest leitavad mänguasjad peidavad endas mitmeid ohte.

Mis on neis nii erilist, mis koertele meeldib?

Paljuski on koerte huvi puuokste vastu koeraomanike poolt tekitatud. Juba väikesest peale on puuoksi koertele mänguasjana kasutatud, sest need on alati metsast või mere äärest võtta. Koerad on õppinud neid mänguga seostama ja tarivad sageli omaniku nina ette järjekordse puuoksa, selleks, et too seda viskaks.

On palju koeri, kes armastavad oksi ka närida. Sageli just sellepärast, et need sarnanevad kontidega. Kui meie lemmikloomade igapäevane toidulaud kuivtoidust ei koosneks, sööksid koerad loomseid jäänuseid.

Koertele meeldib närida ja nende hambad on selleks loodud. Kõik, mis vähegi hästi lõhnab, tuleb suhu panna ja olenemata sellest, et tegu ei ole siiski õige kondiga, on puuoks küllaltki sarnane ja koertele meeltmööda.

Siiski ei ole hea mõte oma koeral oksi närida lasta, sest teravad ääred võivad põhjustada igeme- ja hambaprobleeme ning neid kahjustada. Puuoks võib hamba vahele kinni jääda ning koerale tugevat valu või ebamugavust põhjustada.

Puuokstes peitub ka teisi ohte

Kui koer armastab oks hambus hoogsalt mööda metsaalust ringi joosta, ei pruugi ta aru saada, et oks võib jooksu pealt mõne puu või põõsa taha kinni jääda. Koer ei taju, kui lai suus olev oks on, mistõttu võib ta sellega õnnetult haiget saada, kinni jääda, vastu puud joosta vm.

Ka mitme koeraga koos jalutades tasub koeri puuokstest eemal hoida, sest joostes võib see mängukaaslast kogemata vigastada. Puuoksad võivad ka silma sattuda või muid vigastusi põhjustada.

Mis siis, kui koer puuoksad ka alla neelab?

Üldjuhul koerad puuoksi alla ei neela, vaid sülitavad need välja. Kui koer kipub oksarisu ka ära sööma, võib see viidata mõnele tõsisemale tervisehädale nagu näiteks:

  • aneemia
  • toit- või mineraalaine puudus organismis
  • seedehäired
  • hamba- või igemeprobleemid
  • nälg
  • käitumisprobleemid

Jälgi, et koer oksi alla ei neelaks, sest teravate servadega oksad võivad koerale palju kannatusi põhjustada. Need võivad mänguhoos ka kurku kinni jääda.

Olgugi, et ammu on levinud arusaam, et puuoksad ja koerad käivad käsikäes, ei ole tegelikult puuoks koerale hea mänguasi. Ohutuse tagamiseks on parim jalutuskäigule hoopis mõni spetsiaalne mänguasi kaasa võtta. Olgugi, et koertele puuoksad meeldivad, on hea pakkuda talle puuokste asemel ka teisi, ohutumaid alternatiive. Närimismänguasjad on head, sest koerte närimisvajaduse vastu ei saa. Koerad armastavad närida ja loomapoodides müügil olevad mänguasjad on okste asemel turvalisemaks alternatiiviks.

Allikas: cuteness.com