Küsi oma loomaarstilt

Loomaarsti kaasamine vestlusringi, kui asi puudutab su lemmiklooma toitumist ja kalorite vajadust, on väga oluline, eriti kui su koeral peaksid olema mingid terviseprobleemid või erivajadused. Nagu ütleb dr Jennifer Coates: “Toitumine, sealhulgas koerale vajalike kalorite arvu kindlaksmääramine, ei käi põhimõttel, et üks suurus sobib kõigile.” See ongi põhjus, miks sul on vaja oma loomaarsti teadmisi. Kalorite "kalkulaatorid" või tabelid ei saa arvestada kõigega, mis sinu looma olukorra ainulaadseks muudab.

Võta kalkulaator välja

Tavameetod, mida loomaarstid kasutavad lemmiku kaloritevajaduse ehk elutarviliku energiavajaduse kindlaksmääramiseks, koosneb kolmest etapist:

  • Koera kehakaal kilogrammides (kg)
  • Puhkeaja energiavajadus (PEV) = 70 (kehakaal kg) 0,75
  • Elutarvilik energiavajadus (EEV) = asjakohasuse tegur x PEV
  • Arvesta sisse „asjakohasuse tegur“

Asjakohasuse tegurite hulka kuuluvad näiteks fakt, kas lemmikloom on steriliseeritud/kastreeritud või mitte, kas tal oleks vaja kaalus juurde või maha võtta ja paljud muud tegurid.

Näiteks 10 kg raskuse täiskasvanud kastreeritud koera normaalkaalus püsimiseks on vaja: PEV = 70 (10kg) 3/4 ≈ 400kcal/päevas. Seejärel on vaja korrutada 400 korda 1,6 (kastreeritud lemmiklooma asjakohasuse tegur), mis võrdub 640 kcal/päevas ehk EEV-ga (elutearvilik energiavajadus). Seda kalorimäära võiks siiski vaadelda üksnes hinnangulisena. Su loomaarst kasutab teavet osana mõistatusest, võttes samutiarvesse su lemmiku elustiili, vanust, aktiivsuse taset jms.

Ole ettevaatlik madala kvaliteediga koeratoidu suhtes. Ära unusta toiteväärtuse võrdlust. Mõnede madalama kvaliteediga lemmikloomatoidu markide puhul pead sama toiteväärtuse saavutamiseks söötma oma lemmikule rohkem kaloreid. Selle põhjuseks on erinev toitainete sisaldus. Pea loomaarstiga nõu, kuidas teha kindlaks, kas see võib ka sinu lemmikut mõjutada.

Allikas: petmd.com