Koerad on kõrge emotsionaalse intelligentsusega. Neil on sügav võime mõista inimeste kehakeelt ja nad haaravad kinni meie verbaalsetest vihjetest, näiteks konkreetsetest sõnadest, millega nad lõbusaid tegevusi seostavad. Koerte kehakeele lugemise arsenali ühe osana “loevad” nad pidevalt oma peremeeste nägudelt infot ka meie emotsionaalse seisundi kohta.

Stanley Coreni läbiviidud küsitluse põhjal tuli välja üks huvitav fakt. Nimelt leidis ta, et koerad kallutavad oma pead küljele selleks, et paremini me näojooni näha, kuna vastasel juhul blokeerivad nende koonud meie näo alumise osa. Lisaks silmadele mängib suu olulist rolli inimese emotsionaalsetes väljendustes ja seda eriti koerte jaoks, kes jälgivad, kas meie hambad on paljastatud või mitte. Kui sätid rusika oma nina ette, saad ettekujutuse, millist pilti koerad oma koonu tõttu “näevad”.

Coren palus 582 inimesel täita online-küsitlus oma koera kohta. 62% vastanutest ütles, et nende koer kallutab regulaarselt oma pead, kui nendega räägitakse. Tähelepanuväärne on see, et lameda näoga koerte (näiteks mops ja buldog) puhul täheldas lemmikute pea kallutamist kõigest 52% omanikest. Teisalt väitsid 71% pikema koonuga koerte (näiteks hurdad) omanikest, et nood kallutavad väga sageli oma pead, kui nendega rääkida.

Statistiline vahe pikkade ja lühikeste koonudega koerte vahel viis Coreni järeldusele, et pea kallutamine on vähemalt osaliselt tingitud koonu mõjust nägemisele. Kuid enam kui pooled lameda näoga koerad on ikkagi üsna suur osakaal. Coreni oletuse põhjal on see ilmselt tingitud positiivsest reageeringust, mida koerad pead kallutades saavad.

“Võib-olla mängib siin oma osa ka kuulmine, või üritavad koerad tõesti lihtsalt armsad välja näha. Siiski on see uuring esimene samm vastuse leidmise teel ja vähemalt on meil nüüd natuke andmeid, millega töötada,” ütles Coren oma artiklis.

Allikas: iflscience.com