Lemmikloomad pole juba ammu ainult „koduvalvurid“ – nad on muutunud võrdväärseteks pereliikmeteks, kellele ostetakse ja pannakse kuuse alla kingid ning kelle välimuse ja täisväärtusliku toidu eest kantakse hoolt. „Soov lemmiklooma riietada, eriti külmal aastaajal, on arusaadav: ilmade jahenedes hakkavad lemmikloomade omanikud otsima oma lemmikute jaoks spetsiaalseid rõivaid, mis oleksid mitte ainult soojad, vaid ka stiilsed,“ ütleb K. Ausmanė.

Otsitakse mustrilisi kampsuneid, jopesid ja jalanõusid, aga ka erinevaid aksessuaare – salle, lipsukesi või paelu. Just pühadeperioodil on kikilipsud eriti populaarsed. Kui loom ei püüa ehtest või riideesemest vabaneda, tähendab, et see ei häiri teda; vastupidi – omaniku tähelepanu loob pidulikku meeleolu ka neljajalgsele sõbrale.

Mida jõulude ajal kõige rohkem lemmikloomadele kingitakse? Poodidest ostetakse palju erinevaid helkurkaelarihmasid, vilkuvaid ripatseid, maiustusi, mänguasju ja ka pesasid. Ka pere lemmikule mõeldud kingitusi võib pakkida, sest pakkide lahtitegemine neile juba meeldib. Kui traditsiooniliselt on peres käinud päkapikud, siis miks mitte pakkuda põnevust ka neljajalgsele sõbrale – valmistada talle isiklik päkapikususs ja üllatada millegi uuega iga päev.

Milliseid riideesemeid võiks lemmikule sel pühadeajal kinkida?

  • Kampsunid. Jaheda ilmaga on koerte jalutuskäikudeks saadaval spetsiaalsed kampsunid, mis on ühtviisi soojad ja stiilsed, lisaks võib neid sobitada koeraomaniku rõivastusega. Kuid ei tohi unustada, et riideese peab olema kvaliteetne. On tähtis, et kampsun oleks mugavalt keha ümber, kuid ei pigistaks looma, laseks vabalt hingata ja liikuda. Rõivas peaks olema õmmeldud kvaliteetsest, hingavast materjalist. Pühadeperioodil on kõige populaarsemad rohkete mustritega või geomeetriliste kujudega kaunistatud kampsunid.
  • Joped ja keebid. Sarnaselt kampsunitele on joped ja keebid mõeldud looma kaitsmiseks külma eest käreda ilmaga. Need peaksid olema tuule- ja niiskuskindlad ja õmmeldud hingavast materjalist. Täiendavaks kaitseks sademete ja tuule eest võib külge kinnitada kapuutsi. Rõivas peaks olema kerge ega tohiks liikumist piirata. Soovitav on pimedal ajal kasutada pimedas helkivast materjalist õmmeldud jopet või keepi või kinnitada nähtavale kohale helkur.
  • Sokid. Spetsiaalsed koera käppadele mõeldud sokid kaunistavad lemmiklooma ja kaitsevad külma eest ning vähendavad sisselõigete või sarnaste õnnetuste tõenäosust. Tasub pöörata tähelepanu sellele, et valida tuleks kummitallaga sokid – need haakuvad pinnaga paremini ja kaitsevad libisemise eest. Sokke on soovitav kanda ka külmatundlikel, artriiti põdevatel või käppasid vigastanud lemmikloomadel.
  • Saapad. Sarnaselt sokkidele kantakse neljajalgsetele sõpradele mõeldud jalanõusid traumade ja külmetamise vältimiseks ning liigesehaiguste ravimiseks. Kuid veekindlad saapad on mõeldud kandmiseks ka niiske ja külma ilmaga – seetõttu tuleks pöörata tähelepanu sellele, et tald oleks kummist valmistatud ja veekindel. Saabaste valimisel tuleks arvestada koera suuruse ja tõuga – sellest sõltub talla pikkus, mis varieerub 12 ja 20 cm vahel, ning laius, mis on 6,5 ja 9,5 cm vahel.

Siiski tuleb meelde tuletada ka ohte ja varjukülgi, mida suured pühad endaga kaasa toovad. Mõne looma jaoks võib see põhjustada stressi – tundlikuma närvikavaga neljajalgne võib võtta seda aega kui parajat katsumust. Lemmiku eemale hoidmine kuusepuust on omaniku jaoks prioriteet. Sama peaks olema kaunistustega – mõnele võib tükike kuuseehet sattuda organismi, samuti on ohtlikud elektroonilised tulukesed oma elektrijuhtmetega.

Jälgima peab ka seda, et lemmiku menüü ei oleks liiga sarnane inimeste menüüga. Neile peab andma ka pühade ajal tavapärases koguses ja samasugust toitu, millega nad on muul ajal harjunud. Ehk siis väga väikeses koguses peolaualt toidu andmine ei ole lemmiku jaoks ohtlik, kuid see peaks olema võimalikult sarnane tema tavapärase menüüga või midagi, mida ta juba varasemalt on proovinud.

Kuigi jõulupühad on rahulik aeg, kipub ikkagi teemaks olema ka ilutulestiku laskmine, mis loomaomanike jaoks on hell teema, sest lemmikute jaoks tekitab see stressi ja hirmu, paljud põgenevad kodudest või tekivad erinevad seedehäired. Soovituslik on mitte jätta looma üksinda, jääda ise rahulikuks ning näiteks minna enne aastavahetust pikale jalutuskäigule või treeningule, et neljajalgne oleks väsinud ja rahulik. Võib mängima panna rahuliku muusika ja väga närvilise lemmiku puhul kasutada ka looduslikke rahusteid ja preparaate. Kindlasti tuleb aga enne seda konsulteerida loomaarstiga!