Pürenee mäestikukoer kuulub karjakoerte rühma. Tänapäeval on nad seltsi-, karja- ja näitusekoerad. Pürenee mäestikukoer on majesteetliku välimusega massiivne, kena ja elegantne koer. Ta on jõuline ja tugev koer, kel on rahulikud, kindlad ja kerged liigutused.

Välimus
Pürenee mäestikukoeral on rikkalik peenikeste karvadega karvkate. Pealiskarv on pikk, paks ja kare. Karv on pikem sabal, kaelal ja õlgadel. Emaste koerte kasukas on siledam. Koeral on jõuline pea. Hambumus peab olema kääritaoline, kuid lubatud on ka tanghambumus. Kogu pigment on musta värvusega. Silmad on mandlikujulised ja tumeda merevaiguvärvi. Pilk on intelligentne ja mõtisklev. Kõrvad on küllaltki väikesed, kolmnurksed, ümarate otstega, asetsevad silmade kõrgusel. Peavad rippuma tihedalt pea ligi. Kael on üsna lühike, paks ja lihaseline, liitub jõulistele õlgadele. Rind on lai, selg hea pikkusega, lai, lihaseline ja sirge. Laudjas on veidi kaldu. Esijalad on tugeva luustikuga, sirged ja hästi lihaselised. Tagakeha on jõuline ja lihaseline. Käpad on väikesed, kompaktsed, kumerate varvaste ja tugevate küünistega. Tagakäpad võivad veidi väljapoole asetusega olla. Saba on kohev, pikkade karvadega ning peab ulatuma kannaotsteni. Sabaots on konksjas. Saba hoidub puhkeolekus madalalt, liikumise ajal moodustab see selja kohal kaare. Talle on iseloomulik uhke valge karvkate.
Emase koera turjakõrguseks võib-olla 65-72 cm ja isasel 70-80 cm. Emased kaaluvad umbes 40 kg, isaste koerte kaal jääb vahemikku 50-60 kg.

Toitmine
Luude õige arengu tagamiseks peab kutsikale pakkuma kasvataja soovitatud toitu. Täiskasvanud pürenee mäestikukoer sööb suhteliselt vähe.

Suhtlus
Tänu ülemaailmsele aretustegevusele on saadud väga sõbralik ja rahuliku meelega koer. Ta on julge, intelligentne, südamlik koer, kes saab hästi läbi laste ja lemmikloomadega. Koerale meeldib osa võtta kõigist pere toimingutest. Kuid pürenee mäestikukoer võib vahel koerte suhtes ka agressiivsust üles näidata. Võõraste suhtes on ta umbusklik ja kutsumata külaliste suhtes on terve pere kaitstud. Koer on küllaltki iseseisev ja visa hingega, kuid aeg-ajalt ka kangekaelne. Seetõttu ei sobi tõug esmakordselt koeraomanikuks saavale inimesele.

Aktiivsus
Luude õige arengu tagamiseks ei tohi kutsikat kindlasti liialt treenida. Liikumiskogus peab suurenema järk-järgult. Kuigi pürenee mäestikukoer on suurekasvuline koer, ei vaja ta väga palju liikumist. Kuid aeg-ajalt oleks hea lasta tal vabalt rihmata ringi joosta ja viia koer pikkadele jalutuskäikudele.

Treenimine
Pürenee mäestikukoer on intelligentne koer, kuid ta võib aeg-ajalt ka oma kangekaelsust välja näidata. Seepärast peab treenimine kindlasti järjepidev olema. Koera koolitamisega peab alustama juba varajases vanuses. Hilisem treenimine ei pruugi isepäise koera puhul soovitud tulemusi tuua.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 7-14 kutsikat. Keskmine järeltulijate arv 8 või 9.

Eluiga
Koera keskmine eluiga on 11 või 12 aastat.