Ei, koerad ei tohi mandleid süüa. Need pole küll koertele mürgised, kuid võivad nende söögitoru ummistada või hingetoru katki teha, kui koer neid korralikult läbi ei näri. Eriti ohtlikud on soolatud mandlid, sest need võivad tekitada vedelikupuudust.

Leib. Jah, koerad tohivad leiba süüa. Väikesed kogused leiba (ilma vürtside ja rosinateta) ei tee koerale liiga, samas pole leivast koerale ka mingit kasu. Leival puudub koera jaoks toiteväärtus, lisaks võib seal olla liigselt süsivesikuid ja kaloreid. Kui koerale leiba anda, siis tasub eelistada kodus küpsetatud leiba.

Jah, koerad võivad india pähkleid süüa, kuid mitte suurtes kogustes. Nendes pähklites on kaltsiumit, magneesiumit, antioksüdante ja proteiini. Kuigi rasvasisaldus on inda pähklites võrreldes teiste pähklitega pigem madal, võib liigne india pähklite söömine viia kaalutõusini ja muude kaaluga seotud probleemideni. Oluline on ka see, et pähklid poleks soolatud.

Juust

Jah, koerad võivad juustu süüa. Kui koeral pole laktoositalumatust, siis on juust (väikestes kogustes) hea maius. Soovitatakse valida pigem madalama rasvasisaldusega juust, näiteks kodujuust või mozzarella.

Šokolaad

Ei, koerad ei tohi šokolaadi süüa. Šokolaad sisaldab koertele mürgist ainet metüülksantiin, mis võib koera ainevahetuse peatada. Isegi väga väikesed kogused, eriti tumedat šokolaadi, võivad põhjustada oksendamist ja kõhulahtisust. Suur kogus šokolaadi võib põhjustada krampe, südame rütmihäireid ja surma.

Kaneel

Ei, koerad ei tohi kaneeli süüa. Kuigi kaneel pole koertele otseselt mürgine, võib see suhu sattudes tekitada neile palju ebamugavusi. Lisaks võib kaneel koerte veresuhkru viia madalale, põhjustada kõhulahtisust, oksendamist ja isegi maksahaigusi. Ninna sattumisel võib kaneel tekitada hingamisraskusi, köhimist ja kõige hullemal juhul lämbumist.

Kookos

Jah, koerad tohivad kookost süüa. Kookos sisaldab lauriinhapet, mis aitab organismil erinevate bakterite ja viirustega võidelda. Lisaks aitab kookos hingeõhku parandada. Samuti on koerte jaoks turvalised kookospiim ja -õli. Oluline on, et koer ei sööks kookose välimist osa, kuna see võib talle lihtsasti kurku kinni jääda.

Mais

Jah, koerad tohivad maisi süüa. Tegu on ühe levinuima koostisosaga koeratoitudes. Koeral on keeruline seedida maisitõlvikut, seega oma lemmikule maisi andes tuleks see eelnevalt eemaldada.

Muna

Jah, koerad tohivad muna süüa. Koerale tohib anda vaid korralikult läbi küpsetatud muna. Valmis munad on hea proteiini allikas, lisaks aitab muna erinevate kõhuhädadega.

Kala

Jah, koerad tohivad kala süüa. Kala sisaldab häid rasvu ja aminohappeid. Koertele on eriti kasulikud lõhe ja sardiinid. Lõhe sisaldab rohkelt vitamiine ja proteiini, sardiinidest saavad koerad kaltsiumi. Ka kala puhul tuleb jälgida, et see oleks korralikult läbi küpsetatud. Kala pole soovitatav koerale üle kahe korra nädalas anda.

Küüslauk

Ei, koerad ei tohi küüslauku süüa. Samuti ei tohi koerad süüa sibulat, porrut ja murulauku. Küüslauk on viimastest aga viis korda mürgisem. Küüslauk võib koertel tekitada aneemiat, mille tõttu võivad tekkida kiirenenud pulss, nõrkus ja kokku kukkumine. Kui koer peaks küüslauku sööma, tuleb teda mitu päeva jälgida, kuna sümptomid ei pruugi koheselt tekkida.

Sink

Jah, koerad tohivad sinki süüa. Tegu pole küll kõige tervislikuma maiustusega, kuna singis on palju rasvu ja naatriumi. Väike tükk sinki ei tee koerale midagi, kuid kindlasti ei tohiks see olla igapäevane maius.

Mesi

Jah, koerad võivad mett süüa. Mees on lugematult kasulikke toitained. Näiteks vitamiinid A, B, C, D, E ja K, kaalium ja magneesium. Koerale väikse koguse mee andmine võib aidata erinevate allergiate tekkimise vastu. Lisaks saab mett kasutada põletuste ja pindmiste vigastuste ravimiseks.

Jäätis

Ei, koerad ei tohi jäätist süüa. Värskendav maius sisaldab palju suhkruid, mis koertele head pole. Sügavkülma võib hoopiski panna maasikaid, vaarikaid ning õuna ja ananassi tükke, mida hiljem koerale magusa ja värskendava maiusena anda.

Makadaamiapähkli

Ei, koerad ei tohi makadaamiapähkleid süüa. Tegu on koerte jaoks väga mürgiste pähklitega. Pähklite söömine võib põhjustada oksendamist, kõrgemat kehatemperatuuri, liikumisvõimetust ja väsimust.

Piim

Jah, koerad tohivad piima juua. Siiski tuleb olla ettevaatlik - ka koertel võib laktoositalumatus olla. Koerale piima andes tuleb kindlasti jälgida, et tal ei tekiks laktoositalumatuse sümptomeid.

Maapähklivõi

Jah, koerad tohivad maapähklivõid süüa. Tegu on väga hea proteiiniallikaga. Lisaks sisaldab maapähklivõi südamele kasulikke rasvu ja vitamiine. Kõige tervislikum variant on looduslik ilma soolata maapähklivõi. Kindlaks tuleb teha ka see, et maapähklivõi sees poleks ksülitooli, mis on koerte jaoks mürgine.

Maapähklid

Jah, koerad tohivad maapähkleid süüa. Vastupidiselt mandlitele on maapähklid koerte jaoks turvalised. Need sisaldavad koerale kasulikke rasvasid. Ka maapähklite puhul tuleb koguseid jälgida. Suur kogus maapähkleid korraga võib põhjustada hädasid kõhunäärmega. Kindlasti ei tohi pähklid olla soolatud.

Jah, koerad tohivad popkorni süüa. Väikestes kogustes, ilma lisanditeta popkorn koerale liiga ei tee. Popkorn sisaldab riboflaviini ja vitamiin B1-te, mis mõlemad mõjuvad hästi nii silmadele kui seedimisele.

Sealiha

Jah, koerad tohivad sealiha süüa. Tegu on kergesti seeditava lihaga, mis sisaldab palju aminohappeid. Võrreldes teiste lihadega, tekitab sealiha väiksema tõenäosusega allergilist reaktsiooni.

Kinoa

Jah, koerad tohivad kinoad süüa. Kinoad võib leida nii mõnestki kvaliteetsest koertele mõeldud kuivtoidust. Tegu on tervisliku alternatiiviga maisile, nisule ja sojale.

Krevetid

Jah, koerad tohivad krevette süüa. Aeg-ajalt koerale krevettide andmine ei tee neile halba. Kindlasti tuleb krevetid enne koerale andmist aga läbi küpsetada. Eemaldada tuleb kogu kest koos saba, pea ja jalgadega.

Tuunikala

Jah, koerad tohivad tuunikala süüa. Tuunikala võib koertele anda väikestes kogustes ja korralikult läbi küpsenuna. Värske tuunikala on hea oomega-3 allikas. Tuunikala konserve tasub pigem vältida, kuna need sisaldavad väikses koguses naatriumi ja elavhõbedat.

Kalkun

Jah, koerad tohivad kalkunit süüa. Enne kui koerale kalkunit anda, tuleb sellelt eemaldada liigne rasv ja nahk. Samuti tuleb eemaldada kondid. Linnuliha kondid mõjuvad seedimisele kehvasti, need võivad lausa ummistusi tekitada. Liha ei tohi olla liigselt maitsestatud.

Teraviljad

Jah, koerad tohivad teravilju süüa. Näiteks on väga heaks proteiini allikaks mais ja nisu. Teraviljade puhul oleneb kõik väga palju koerast. Nii mõnelgi võib tekkida allergiline reaktsioon. Seega tasub enne teraviljade andmist suhelda loomaarstiga.

Jah, koerad võivad jogurtit süüa. Koerte jaoks on hea maius maitsestamata jogurt. Siiski võib mõne koera jaoks olla keeruline piimatooteid seedida. Kui aga koer suudab piimatooteid seedida, siis jogurt aitab tervet seedesüsteemi tugevamaks teha. Vältida tuleb maitsestatud jogurteid.

Allikas: akc.org