Kõik šokolaadid ei ole ühesugused. Kuna üks on ohtlikum kui teine, heidame pilgu neljale erinevat tüüpi šokolaadile, mida meie kodudes sageli leidub. Vaatame, kuidas erinevad šokolaadid koerale mõjuvad ning millal tuleb kiiresti arsti poole pöörduda. Kui peres on lemmikloomad, tasub šokolaaditahvlid kapiukse taha ära peita, sest šokolaad lõhnab hästi ka koertele ja uudishimulik lemmik leiab selle kerge vaevaga üles.

Šokolaad on koerale mürgine, sest see sisaldab teobromiini. Selle aine kogus šokolaadis sõltub sellest, millist tüüpi šokolaadiga on tegemist. Seetõttu mõjub mõni šokolaad koerale mürgisemalt kui teine. Lisaks on šokolaadis ka muid koostisosi, millel on koerale mürgine mõju, selleks on näiteks suhkur.

Valges šokolaadis on teobromiini kõige vähem. See ei tähenda aga, et võiksid koera tähelepanuta jätta, kui avastad, et ta on šokolaadi söönud. Valges šokolaadis on palju suhkrut ja see võib olla ka koerale kahjulik, põhjustades oksendamist, kõhulahtisust, pankreatiiti.

Piimašokolaadis on teobromiini vähem kui mustas šokolaadis või küpsetamiseks mõeldud šokolaadis, kuid suurtes kogustes põhjustab see siiski oksendamist ja kõhulahtisust. Ka piimašokolaadis on palju suhkrut.

Tume šokolaad ja küpsetusšokolaad võivad olla koerale ohtlikud ka väikses koguses. Isegi palju väiksemas kui piimašokolaad või valge šokolaad. Kui koer sööb tumedat šokolaadi või küpsetusšokolaadi, võivad sümptomitena esineda südamerütmihäired, värisemine ja krambihood, aga ka surm. Kõige hullem on aga küpsetusšokolaad selles sisalduva kõrge teobromiini taseme tõttu.

Kui koer sööb mõnda kondiitritoodet, mis sisaldab lisaks küpsetusšokolaadile näiteks makadaamiapähkleid või rosinaid, võib tekkida ka kõhunäärmepõletik. Küpsetisele on sageli lisatud ka palju suhkrut.

Mida teha, kui koer sõi šokolaadi?

Kui koer on šokolaadi söönud, võivad mürgistusele iseloomulikud sümptomid avalduda kaheksa tunni jooksul. Kõigepealt oleks vaja välja selgitada, kui palju on koer šokolaadi söönud. Kui koer sai kätte vaid pisikese ampsu, pole ilmselt vaja loomaarsti juurde kohe tormata, kuid kui koer sõi seda palju, tasub kindlasti minna.

Pea meeles, et väiksemad koerad on šokolaadile palju tundlikumad. Kuna nende organsim on palju väiksem, võib ka väga väikene kogus tumedat šokolaadi neile saatuslikuks saada. Tundlikumad on ka eakamad koerad.

Kui koer on söönud šokolaadi, hoia tal kindlasti silm peal ja jälgi teda. Vaata, et koeral oleks värske vesi alati saadaval. Konsulteeri ka oma loomaarstiga.

Allikas: petmd.com