Rodeesia ridgeback kuulub hagijate rühma. Algselt aretati nad jahikoerteks; tänapäeval on nad valve- ja seltsikoerad. Koeral on suhteliselt tugev jahikirg, kuigi nüüdisajal on ta tuntud rohkem seltsikoerana, suure kasvu ning tähelepaneliku olemise tõttu ka mitmekülgse valvekoerana. Iseloomult tark, julge ja aktiivne.

Välimus
Rodeesia ridgebackil on lame kolp, mis on kõrvade vahel lame. Koon on jõuline, pikk ja sügav. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on ümarad, selged ja üksteisest kaugel. Kõrvad on kõrge asetusega, keskmise suurusega ja hoiduvad tihedalt pea ligi. Kael on tugev ja üsna pikk. Rind on sügav, kuid mitte liiga lai. Esijalad on sirged, tugevad ja jõulise luustikuga. Tagajalad on lihaselised ja tugevad. Käpad on kompaktsed, ümarad ja hästi kaardunud varvastega. Saba hoidub kergelt kaarjalt üles poole, kuid mitte kunagi rõngjalt. Karvkate on lühike ja paks. Seljal asub sümmeetriline ridge (esileulatuvad karvad), mis kasvab teiste karvadega võrreldes vastupidises suunas - algab õlgade tagant ja jookseb kitsenedes joonena mööda selgroogu sabatüveni. Karvkatte eelistatud värvused on ühevärvilised, heledast kui punase nisuvärvini. Rinnal ja varvastel on veidi valget lubatud, kuid mida vähem, seda parem.
Isaste koerte turjakõrguseks võib-olla 63-67 cm ja kaal jääb vahemikku 30-39 kg. Emaste koerte turjakõrgus on 61-66 cm ja nad võivad kaaluda 30-39 kg.

Toitmine
Ridgeback on toidu suhtes vähenõudlik koer. Spetsiaalsed toitumisnõuded puuduvad. Üldjuhul on tal hea isu.

Suhtlus
Ridgeback on tugev, jõuline, suur ja vapper koer. Ta sobib oma väärika ja härrasmeheliku iseloomuga suurepäraselt perekoeraks. Koerale peab juba varakult selgeks tegema, kes on karja juht, kuna ridgeback võib küllaltki tugeva tahtejõuga ja kangekaelne koer olla. Kuigi koer on kodus rahulik ja kindel, võib ta võõraste suhtes vägagi ettevaatlik olla. Tõug ei sobi esmasele koeraomanikule.

Aktiivsus
Ridgeback ei vaja väga palju liikumist, piisab ka tunnikesest päevas. Kuid koer on alati valmis ja jõuab ka rohkem, kui talle võimalus anda.

Treenimine
Öeldakse, et ridgebacki on keeruline treenida. Kuid piisava aja ja jõupingutustega ei jää ka tulemused tulemata. Põhikäskluste õpetamisega peab alustama juba kutsika varajases vanuses.

Pesakond
Pesakonnas on tavaliselt 6 kutsikat.

Eluiga
Koera keskmine eluiga on 12 aastat.