Kui sulle tundub, et sinu koera kimbutab stress või depressioon, siis otsi kindlasti abi oma loomaarstilt ja koeratreenerilt.

Kõhulahtisus, kõhukinnisus või mõni muu seedeprobleem

Kuigi need probleemid on sagedamini seotud haiguse või toidutalumatusega, siis seedetrakti probleeme nagu kõhulahtisus ja kõhukinnisus võib põhjustada ka ärevus. Räägi oma veterinaararstile probleemist, kui see hakkab häirima igapäevaelu või on kestnud rohkem kui 24 tundi. Kindlasti tuleks konsulteerida arstiga ka siis, kui väljaheide on verine. Veri väljaheites võib tähendada tõsist terviseprobleemi.

Isutus

Koerad ei pea dieeti nagu meie seda sageli teeme, nii et on väga oluline koheselt loomaarstiga ühendust võtta, kui koer enam süüa ei taha või tal kaob toidu vastu eriline huvi, ta sööb oluliselt vähem ja ebakindlamalt kui tavaliselt. Põhjuseks võib olla stress või peidus olev tõsine terviseprobleem.

Isolatsioon

Osad koerad vajavad aeg-ajalt üksinda olemiseks aega, kuid kui koer järjepidevalt peitu poeb ja üksinda olla tahab, siis võib ta olla depressioonis või kimbutab teda mõni raskem haigus, mille eest ta põgeneda püüab. Ebamugavus ja valu sunnib koera eralduma ning vaikset kohta otsima. Kindlasti oskab sinu veterinaararst sind sellise probleemi puhul aidata.

Suurenenud une vajadus

Koeraga igapäevarutiini jagades oled sa kindlasti tema magamisharjumustega tuttav. Kui sa näed tema magamisharjumustes mistahes muutusi, siis tasub need kindlasti kirja panna ja sellest loomaarstile rääkida.

Agressiivsus inimeste või teiste loomade suhtes

Agressiivsus inimeste või teiste loomade suhtes võib olla selge stressi või tervisehäda märk. Konsulteeri oma veterinaararsti ja koeratreeneriga, kui sellist käitumist varem ei olnud või see on süvenenud. Välista kõigepealt tervisehädad ning kui tegu on siiski käitumisprobleemiga, siis õigete tehnikate läbi saad sellest kindlasti jagu.

Kui sa märkad koera käitumises muutuseid, siis külasta kõigepealt loomakliinikut. Loomaarst saab välistada kõik tervisega seotud probleemid ja kontrollida koera üldist seisundit. Samuti oskab ta soovitada viise, kuidas koera stressitaset langetada. Allpool on välja toodud paar nippi, kuidas ärevust koeras leevendada.

Mängi ja liigu koeraga regulaarselt – Füüsiline tegevus on nii inimestel kui ka loomadel suurepärane viis stressi leevendamiseks.

Loo koerale kodus ohutu tsoon – Leia kodus koerale nurk, kuhu tal on ärritite eest varjuda, kui ta tunneb end ebamugavalt või ohustatuna. Sellisel puhul lase tal eralduda ja aseta koera kõrvale tema lemmikmänguasi või tuttav tekk ning käi teda aeg-ajalt vaatamas. Kui sul on võimalik, siis ole temaga seal koos. Ära nunnuta ega haletse koera, vaid lihtsalt istu tema kõrval, võta ta oma lähedusse ja paita õrnalt. Sinu tasakaalukas ja rahumeelne olek on talle suureks abiks. .

Allikas: petmd.com