Kas teadsid, et kodukoerte ja -kasside keskmine eluiga on pikenenud, sest neile söödetakse täisväärtuslikku toitu? Lisaks käivad hoolsad omanikud oma lemmikutega regulaarselt loomaarsti juures ja üleüldiselt hoolitsetakse nende eest rohkem. Et koer oleks juba sünnist saati hea tervisega ja aktiivne, heatujuline ning ilus, tuleb kindlasti hoolitseda tema toidulaua eest.

Et kutsikat õigesti toituma treenida, toida teda esimesed paar kuud 4-6 korda, hiljem kolm korda päevas kuni kuuenda elukuuni. Kuivtoitu ei pea eelnevalt leotama, nii saab ta oma hammaste sügelemise närides rahuldatud. Kutsikatele tasuks toidu ette panna 10-15 minutiks ja väikeste portsjonide kaupa, et ta harjuks sellega, millal on söögiaeg, vastasel korral võib kergesti tekkida ülekaal, kui noorel neljajalgsel on pidev juurdepääs toidule.

Tabel aitab selgitada suurusjärku, kui palju on ühes päevas mõistlik noorele koerale süüa anda, seda sõltuvalt tema kehakaalust. Reeglina suurendatakse väikeste koerte portsjoneid 6.-12. elukuul, seejärel hakatakse looma toitma täiskasvanud koera toiduga. Suurte koerte puhul on see teisiti, 12. elukuul hakatakse nende portsjoneid uuesti vähendama. Nagu tabelist nähtub, lähevad suurekasvulised tõud täiskasvanute toidule üle hiljem, umbes 18-24 kuu vanuselt.

Koerte kaal vanuse järgi

Kutsikatele mõeldud toit peab olema kergestiseeditav, see võiks sisaldada kasulikke rasvhappeid, mis on olulised tema õpetamisel ja distsiplineerimisel. Toit, mille koostises on ohtralt süsivesikutega sobitatud loomse päritoluga valkusid, annab kutsikatele kasvamiseks ning vastupidavuseks vajalikku energiat. Et vältida allergilisi reaktsioone, tuleks valida teravilja- ja gluteenivaba toit, mis sobib tundliku seedesüsteemiga lemmikule ja ei koorma seda liigselt. Kutsikatele ei tasu anda toorest liha ega magusat, vältida tuleks ka sibulat ning viinamarju ja rosinaid. Üldiselt tuleks võimalikult vähe anda maiustusi, muidu on tema toidu tasakaal rikutud.

Üleminek kutsikatoidult täiskasvanu toidule ei tohi olla järsk. Igasugune muutus toitumises ja üleminek ühelt toidult teisele peab olema läbimõeldud, lemmiku kõhule peab andma aega
muutusega kohanemiseks. Mõistlik on segada uut toitu 1-2 nädala jooksul tavapärase toidu sekka, lisades seda aegamisi aina rohkem, kuni ta juba sööbki ainult uut toitu. Kuivtoidu asemel märgtoitu pakkudes võib esialgu olla ehmatada tema vähesem huvi vedelikutarbimise vastu, kuid see on loomulik, sest märgtoidust saabki ta rohkem vedelikku. Samas vastupidine üleminek tähendab seda, et lemmik vajab vett rohkem kui muidu. Kuivtoiduga harjunud koerad on harjunud krõmpsutama, mistõttu on soovituslik panna neile alguses ka märgtoidu sisse mõned koeraküpsised.

Täiskasvanud lemmikutele on omakorda väga erinevaid koeratoite vastavalt tõule, aktiivsusele, karvkatte värvile, suurusele jne. Näiteks valge või heleda karvkattega koerad puutuvad tihti kokku pruunistuva karvkatte probleemidega silmaaluste ja teiste kehaosade piirkonnas (habe, käpad jms). Koguni 80% koertel on vesised silmad ning pisarajäljed torkavad kõige rohkem silma valgel ja heledal karval, hoolikalt valitud valguallikatega toidud aitavad pisaraplekke eemal hoida.

Paljuliikuvad aktiivsed õuekoerad, ka jahikoerad, vajavad kõrge valgusisaldusega toitu, mis tugevdab lihaseid ja kudesid. Hea oleks koerale pakkuda toitu, mis sisaldab saialille – see pärsib põletikulisi protsesse, bakterite paljunemist ja viiruseid. Jõhvikat sisaldav koeratoit tugevdab immuunsust, toetab kuseelundite tervist ja reguleerib organismi ainevahetust. Ka rohelise tee sisaldus aitab soodustada seedetrakti tegevust. Maiuspalana võib täiskasvanud koerale pakkuda küülikuliharibasid, need on ka ideaalsed abivahendid dresseerimisel. Küülikuliha on ka valguallikas, millel on nõrgim allergiline reaktsioon toidu suhtes.

Päevanorm