Saksa lambakoer on üks tuntumaid tõuge maailmas. Saksa lambakoer kuulub karjakoerte rühma. Teda kasutatakse seltsikoerana, valvekoerana, jäljekoerana, politseikoerana, juhtkoerana ja muidugi lambakoerana. Nad on ka populaarsed näitusekoerad. Töötahe on geneetiline ning väljendub osadel koertel tugevamini kui teistel. Koer on valvsa ja väärika ilmega. Ta on väle ja hea tasakaaluga koer. Tänu pikkadele esijalgadele on koera traav vaba, maadvõitev ja graatsiline.

Välimus
Saksa lambakoera kõrgust mõõdetakse turja kõrgeima koha alusel. Koera selg on suhteliselt lühike. Pea on jõuline, koon on pikk ja tugev. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Otsmik on mõõdukalt kaarjas. Kõrvad on püstised, ettepoole suunatud ja küllaltki teravatipulised. Silmad on keskmise suurusega, mandlikujulised ja pisut viltused ning võimalikult tumedavärvilised. Rind on sügav ja ulatub võimalikult alla jalgade vahele. Jalgade luustik on tugev, keha on nelinurkse kujuga. Tugevate käpapatjadega käpad on küllaltki lühikesed ja hästi kaardunud. Saba on kohev, peab ulatuma kannaliigesteni, on madala asetusega ja hoidub saablikujuliselt. Koera pealiskarv on karm, keha ligi asetsev, vett tõrjuv. Aluskarv on pehme ja tihe. Karvkatte aktsepteeritavateks värvusteks on must ja hall pruunide, kollaste või helepruunide märkidega. Saksa lambakoera karvkatte levinumaks põhivärvuseks on must. Esineb ka valgeid saksa lambakoeri, kuid näitustel neid ei aktsepteerita.
Isase koera turjakõrgus jääb vahemikku 60-65 cm ja ta kaalub umbes 36 kg. Emase koera turjakõrgus on 55-60 cm ja ta kaalub umbes 30 kg.

Toitmine
Kutsikat peab toitma kasvataja soovituste kohaselt, et tagada luude ja lihaste õige areng.

Suhtlus
Saksa lambakoeraga peab palju tegelema. Tegemist on vägagi intelligentse tõuga, seega vajab koer piisavalt vaimset stimulatsiooni. Saksa lambakoer kiindub tugevalt oma omanikku ja soovib temaga võimalikult palju koos olla. Koer lepib lastega, kui nad kohtlevad koera väärikalt ja ei piina teda. Saksa lambakoer vajab palju tähelepanu ja tasub selle väärikalt truuduse ja valvamisega. Kui teil pole piisavalt aega koera sotsialiseerida ja treenida, võivad tal ilmneda enesekindluseprobleemid.

Aktiivsus
Noort kutsikat ei tohi liigselt treenida. See võib veel nõrku ja arenevaid liigeseid kahjustada. Vanemas eas vajab koer pikki jalutuskäike, kuid tugev liigesestruktuur peab olema korralikult välja kujunenud.

Treenimine
Väga intelligentse koerana vajab saksa lambakoer palju vaimset stimulatsiooni. Koer on vägagi õpihimuline. Ta naudib kuulekuskoolitusi ja reageerib hästi häälkäsklustele. Treenimine on edukas just premeerimise meetodil. Lisaks kuulekusvõistlustele saab koer hästi hakkama ka agility- ja jäljevõistlustel ning pääste- ja kaitsetöös.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 12-14 kutsikat, kuid keskmine arv on 9.

Eluiga
Saksa lambakoer elab keskmiselt 10 aasta vanuseks.