Koer tajub inimese meeleolu

Koerad suudavad väliste vihjete põhjal mõista, kas oled õnnelik või masenduses. Spetsialisti sõnul on koerad justkui kehakeele eksperdid, sest nad teevad järeldusi pupillide suuruse, kehahoiaku ja naeratuse põhjal.

Väidetavalt on koerad aja jooksul õppinud inimese meeleolust väga hästi aru saama, sest koera enda heaolu sõltub inimese emotsioonidest. Spetsialisti sõnul soovivad koerad teada, kas oled pahane või heas tujus. Kui inimene on heas tujus, suhtleb koer temaga parema meelega. Pahane või agressiivne käitumine annab koerale aga signaali, et parem on hoida eemale.

Stressist või ärevusest saavad koerad aru ka näiteks higi lõhna järgi. Peamiselt loeb koer inimese meeleolu aga tema tuju ja kehakeele järgi. Sinna hulka kuulub ka miimika.

Koerad tajuvad, kas naine on lapseootel


Koer võib tajuda, kas naine on rase või vähemasti seda, kas naise kehaga on toimunud suurem muutus. Väidetavalt saab koer sellest lõhna järgi aru, sest hormoonide tase muutub.

Peale lõhna saab koer aru ka muudatustest, mida naine oma elustiilis teeb. Näiteks lapseootel naine võib teha korrektuure majapidamises ja igapäevastes tegemistes. Kuna koera jaoks on väga oluline päevarutiin, siis tajub ta, kui miskit on muutunud.

Koer saab aru, kas inimest kimbutab varsti mõni haigushoog

Mõned koerad on treenitud selleks, et nad saaksid aru, kas inimene võib tabada varsti mingi kindel haigushoog. Näiteks hüpoglükeemilise hoo puhul langeb vere glükoosi tase inimestel, kellel on esimese tüübi diabeet. Koer saab sellest aga aru lõhna järgi, sest inimese keha hakkab eritama pisut teistsugust lõhna, kui hoog on lähedal.

Epileptilised hood on pisut suurem müsteerium, sest pole teada, kas keha eritab siis mingit kindlat lõhna. Koerad saavad sellest aru aga näiteks suurema stressitaseme ja muutunud käitumise tõttu.

Näiteks võivad koerad luua oma päeva mingid seosed, mille järgi nad õpivad tunnetama, kas nende peremeest võib varsti tabada mõni haigushoog.

Koer tajub, kas varsti on tulemas torm

Kujuta ette olukorda: koer on ärev, liigub elamises närviliselt ringi ja on rahutu. Tund aega hiljem hakkab aga torm. Spetsialisti sõnul tajub koer tormi tulekut seeläbi, et õhurõhk langeb, muutub õhuniiskus ja -kontsentratsioon.

Spetsialistid usuvad ka seda, et koerad tajuvad muutuseid staatilise elektri tasemetes enne tormi tulekut. Näiteks tehti uuring, kus koerad jagati kahte grupi. Ühe grupi koertele pandi selga antistaatilised jakid ja teised olid oma tavalises olekus. Kuigi uuringus osales vaid 28 ja see uuring pole ammendav, siis 70% antistaatilisi jakke kandvate koerte seas esines vähem paanikat ja ärevust.

Koer võib aru saada, kas inimesel on vähk

Koertel on nii hea lõhnataju, et mõned neljajalgsed võivad olla isegi arstidele abiks ja tajuda, kas inimese veres võib olla keemilisi elemente, mis viitaks vähile. On teada juhtumeid, kus koerad on välja nuuskinud põievähi või melanoomi.

Allikas: petmd.com