Samojeedi koer kuulub karjakoerte rühma. Algselt kasutati neid põhjapõtrade karjatamisel ja kelkude vedamisel. Tänapäeval on nad seltsikoerad. Kelgukoerana on samojeedi koer harjunud elama suures karjas. Ta on sõbraliku ja enamasti rahuliku iseloomuga. Saab hästi läbi nii inimeste kui teiste koertega, mistõttu sobib ka esimeseks koeraks.

Välimus
Samojeedi koeral on kiilukujuline pea ja lame kolju. Keskmise pikkusega koon kitseneb musta värvusega nina suunas. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on keskmise suurusega, mandlikujulised, laialt lahus asetsevad ning keskmisest kuni tumepruuni värvuseni. Kõrvad on paksud, püstised ja seestpoolt rikkalike karvadega. Kael on tugev ja kumer. Selg on keskmise pikkusega, lai ja lihaseline. Rind on sügav, kuid mitte liialt lai. Esijalad on sirged ja lihaselised; tagajalad on heade nurkadega, sirged, paralleelsed ja väga lihaselised. Käpad on pikad, lamedad, karvarikkad ja nn lumesaabastega. Saba on pikk, karvarohke. Liikumise ajal hoidub selja kohal ettepoole või küljele. Aluskarv on paks, pehme ja lühike. Pealiskarv on karmim, sirge ja vett tõrjuv. Näitusekoerte karvkatte eelistatud värvusteks on valge, helepruun ja valge ning kreemikas.
Isaste koerte turjakõrguseks on 51-56 cm ja emastel 46-51 cm. Kaal jääb vahemikku 23-30 kg.

Toitmine
Samojeedi koer sööb suhteliselt vähe.

Suhtlus
Samojeedi koer on sõbralik, elav ja pühendunud koer. Ta kaitseb hästi oma territooriumi. Koer saab hästi läbi lastega, on hea seltsikoer ja soovib osa võtta kõigist pere toimingutest. Kui anda koerale vaba voli enda äranägemise järgi tegutsemiseks, võib ta hakata pahandusi tegema ja hirmsasti aias kaevama. Tegemist on suurepärase põgenikuga, seega on oluline, et maja ümber oleks kindel ja kõrge aed. Koera peab juba varakult kasside ja teiste lemmikloomadega sotsialiseerima hakkama. Samojeet on küllaltki häälekas koer.

Aktiivsus
Samojeedi koer vajab küllaltki palju liikumist, nii rihmaga kui ka rihmata. Koeral on kombeks tugeva vedamisinstinkti tõttu rihma pingul hoida, kuid teda saab treenida ka kõrval käima.

Treenimine
Samojeedi koera ei ole väga lihtne treenida. Ta on küllaltki kangekaelne, seega on treenimisel kannatlikkus vägagi oluline. Samojeedi koer võib ka isepäine olla ja teha omanikuga kaastööd ainult selle nimel, et ta saab peremehega koos olla. Vahel võib ta aga kõike eriata ja tegeleb oma asjadega. Koer haugub palju. Selle vähendamiseks peab koera vastavalt koolitama. Kasside ja teiste lemmikloomadega hea läbisaamise tagamiseks peaks neid juba varakult omavahel tutvustama.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 4-6 kutsikat.

Eluiga
Koera keskmine eluiga on 14-15 aastat.