Teadlased kaardistasid kõigepealt 15 ülekaalulise ja 18 saleda labradori geenid ja märkasid, et paksukestel on teatud POMC-geeni mutatsioon. Sealt puudub jupp DNA-d, mis toodab nälga kustutavaid neuropeptiitide.

Seda geeni on seostatud ka inimeste kaaluga. „On olemas priskeid inimesi, kellel puudub sama DNA osa kui koertelgi,” ütleb teadusrühma liige Stephen O’Rahilly.

Üle 300 labradori retriiveri hõlmanud uuring näitas, et iga sellist geenimuutust kandev koer ei olnud paks ja seda muutust ei leitud ka igalt priskemalt koeralt. Aga geenimuutus näitas siiski suuremat huvitatust toidu vastu: omanike sõnul olid need koerad suuremad toidunurujad ja maast raasukeste otsijad.

Keskmiselt lisas POMC-mutatsioon ühele koerale 2 kg. Edasine uuring paljastas, et selline POMC- mutatsioon on umbes 23 protsendil kõigist labradoridest.

38 teise tõu esindaja kaardistamine näitas, et sellist mutatsiooni esineb vaid siledakarvalisel retriiveril, kes on labradori lähisugulane. Ka nemad armastavad toitu ja rasvuvad kergesti.

Eriti sage oli POMC-mutatsioon 81-l katses osalenud juhtkoeral — seda tervelt 76 protsendil. „On võimalik, et neid koeri oli toiduga motiveerida ning seetõttu on nad valitud juhtkoerteks," arvab Raffan.