Chihuahuad kuuluvad kääbuskoerte rühma ja nad on seltsi- ja näitusekoerad. Chihuahuade päritolu varjutab saladuseloor. Teadlased pole veel kokkuleppele jőudnud, et milline rahvus lői chihuahuad: muistsed indialased, egiptlased vői hiinlased. Chihuahua on ameerika mandri vanim ja maailma väikseim koeratőug. Koerale meeldib väga limpsida oma peremehe nägu, see on erakordselt kahtlane tegevus kőigi teiste v.a. peremehe jaoks.

Välimus
Chihuahual on õunakujuline kolju. Põsed ja lõuad on kitsad, nina on mõõdukalt lühike. Tumeda karvkattega koertel on must nina, valgetel koertel - roosa. Kõrvad on suured, püstised, koljul laiad, kergelt ümardunud otstega. Silmad on suured, kuid mitte punnis, laia asetusega, tumedakarvalistel tumedavärvilised, heledakarvalistel punakad. Lõuad on tugevad ja tanghambumusega. Pea hoiak on kõrge, kael on kergelt kaarjas. Isase koera selg on emase omast lühem. Jalad on sirged, tagakeha on lihaseline, kannad asetsevad madalal. Selg peab jääma tasaseks ka liikumisel. Saba on kõrge asetusega. Käpad on õrnad, hästi harali varvastega. Pikakarvalise chihuahua karvkate on sile või kergelt laineline. Kõrvad, kael ja jalad on karvarohked. Näitusel on lubatud kõikide värvuste ja kombinatsioonidega karvkatted.
Chihuahua turjakõrgus jääb vahemikku 15-23 cm ja ta kaalub 1-3 kg.

Toitmine
Chihuahuadel võib-olla tundlik ainevahetus, nt võivad nad olla vastuvõtlikud hüpoglükeemiale. Seega on mõttekam koerale anda ühe toidukorra asemel süüa päeva jooksul kaks-kolm korda. Chihuahuale meeldib süüa nii kuiv- kui ka konservtoitu ja ta naudib ka küpsiste krõbistamist, mis on hea ka hammastele.

Suhtlus
Chihuahua kiindub tugevalt ühte või kahte inimesse. Koer on oma peremehe/perenaise suhtes uudishimulik, intelligentne ja vägagi südamlik. Võõraste suhtes käitub chihuahua umbusklikult ja võib nende juuresolekul närviliselt käituda ja isegi neid nähvata. Koera on vaja juba varajases vanuses sotsialiseerida, vastasel juhul võib ta uutes keskkondades ärevust üles näidata, ei pruugi teiste lemmikloomadega (sh koerad) leppida ja võib laste juuresolekul ohtlikult käituda. Positiivsest küljest on koer väga territoriaalne ja hea valvekoer, kuigi paljud leiavad, et chihuahua haugub liiga palju. Chihuahuad on tihedalt kokkuhoidvad koerad ja naudivad teineteise seltskonda. Koer kohandub hästi korterieluga ning sobib ideaalselt üksikutele ja eakatele inimestele.

Aktiivsus
Chihuahua kohandub hästi liikumiskogusega, mida talle pakkuda saate. Koer naudib energilist mängimist, kuid ei vaja pikki jalutuskäike. Koeral peaks kaelarihma asemel rakmeid kasutama, kuna tal on väga habras hingetoru.

Treenimine
Chihuahua on nutikas koer ja kui treenimisega varakult alustada, võtab koer hästi õppust. Mõned chihuahuad on koolitatud kassi liivakasti kasutama, kuid mõned ei võta kodukorra reeglitest üldse õppust.

Pesakond
Pesakonnas on tavaliselt 2 või 3 kutsikat.

Eluiga
Chihuahua võib elada väga kõrge vanuseni, isegi 20-24 aastaseks.