Siledakarvaline retriiver on retriiveritest kergeim ja kuulub jahikoerte rühma. Nad on nii töökoerad, kes toovad maha lastud linnud ja jänesed jahimehele, kui ka toredad seltsikoerad. Siledakarvaline retriiver on rőőmsameelne, mänguhimuline, liikuv ja sotsiaalne. Siledakarvalistel retriiveritel on teiste retriiveritega võrreldes mitmeid erinevaid omadusi, sealhulgas seltsivus inimeste ja teiste koertega, loomuomane saagi kättetoomise omadus ja veearmastus.

Välimus
Siledakarvalisel retriiveril on pikk ja suursugune pea. Lõuad on pikad ja jõulised ning kääritaolise hambumusega. Silmad on keskmise suurusega, tumepruunist pähkelpruuni värvuseni, pilk on intelligentne. Kõrvad on väikesed, tihedalt pea ligi asetsevad. Kael on mõõdukalt pikk. Rind on lai ja sügav, ribid hästi kaardunud. Jalad on mõõdukalt pikad ja tugeva luustikuga. Käpad on ümarad, tugevad paksude mõhnadega. Saba on lühike, sirge, hästi asetsev, hoidub rõhtselt, kuid ei tõuse üle seljajoone. Karvkate on tihe, keskmise pikkusega ja võimalikult sirge. Jalad ja saba on karvarohked. Karvkatte värvuseks on ühevärviline must või maksapruun.
Isase koera turjakõrgus jääb vahemikku 58-61 cm ja ta võib kaaluda 25-35 kg. Emase koera turjakõrgus on 56-59 cm ja ta kaal jääb vahemikku 25-34 kg.

Toitmine
Need koerad on tublid sööjad, neist ei kujune valivaid sööjaid ja nad ei vaja spetsiaaltoite. Koera ei tohi kindlasti üle toita, kuna see soodustab kaalu suurenemist.

Suhtlus
Siledakarvaline retriiver on rõõmus, intelligentne ja aktiivne koer, kes naudib inimeste seltskonda. Koeral võtab täiskasvanud ikka jõudmine kaua aega, seega näitab koer oma kutsikalikke omadusi mitmeid aastaid. Siledakarvaline retriiver on tasakaalukas ja hästi kohanduv ekstravertne perekoer. Koer annab külaliste ja võõraste saabumisest häälekalt märku. Koerale ei meeldi, kui teda pikaks ajaks üksi jäetakse. Ta naudib väga inimeste ja teiste koerte seltskonda. Siledakarvaline retriiver on väga entusiastlik koer, kes vajab palju omanike tähelepanu. Potentsiaalne kutsika soetaja peaks kindlasti selle teguriga arvestama. Koerale sobib paremini maaelu.

Aktiivsus
Siledakarvaline retriiver on väsimatu töökoer. Seltsilisena naudib ta pikkade vahemaade läbimist, kuid on rahul ka mõõduka liikumisega. Ta tahab osa võtta kõigist pere toimingutest. Siledakarvaline retriiver naudib väga ka ujumist. Luude ja liigeste probleemide vältmiseks ei tohiks koera kindlasti üle treenida.

Treenimine
Siledakarvaline retriiver on intelligentne ja kiirelt õppiv koer. Ta soovib alati omanikule head meelt valmistada ja osaleda pere toimingutes. Vahel võib koer ka omapäi tegutseda, seega peab omanik treenimisel kindlameelne ja järjepidev olema.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla kuni 12 kutsikat, kuid tavaliselt on järeltulijate arv 8.

Eluiga
Siledakarvaline retriiver on keskmise kuni suure suurusega koer, kes elab umbes 10-12 aastat.