Šoti terjer kuulub terjerite rühma. Neid kasutatakse ka tänapäeval kahjurite püüdmisel ning seltsi- ja näitusekoertena. Kuigi šoti terjer on väikesekasvuline koer, on ta välimuselt tugev ja jõuline. See lühikeste jalgadega koer on vabade ja hea tõukega liigutustega üllatavalt väle ja aktiivne. Lojaalne ja truu, imeliselt väärikas, iseseisev ja vaoshoitud šoti terjer on vapper, väga arukas ja julge, ent mitte kunagi agressiivne.
Välimus
Pea on piklik. Nina on suur. Hambad on suured ja kääritaolise lõikega. Simad on mandlikujulised ja tumepruunid, küllaltki lahus asetsevad. Pilk on malbe ja intelligentne. Kõrvad on nägusad, teravatipulised, püstised ja parajalt lahus asetsevad. Kael on pikk ja lihaseline, liitub tahapoole asetsevatele õlgadele. Lanne on proportsionaalselt lühike ja tasane, rind on lai. Esijalad on hea luustikuga ja sirged. Tagajalad on hästi jõulised, reied on lihaselised. Kanna- ja põlveliigesed on hea nurga all. Käpad on hea suurusega, tugevate mõhnadega ning hästi koondunud ja kaardunud varvastega. Saba on keskmise pikkusega, hoidub püsti sirgelt või kergelt kaardus. Tal on karmikarvaline ja traatjas karvkate, tihe aluskarv ning rohke karvaga kulmud ja vuntsid. Värvus on must, mistahes tooni nisukarva või triibuline.
Nii emaste kui ka isaste koerte turjakõrguseks võib-olla 25-28 cm ja nad kaaluvad 8-10 kg.

Toitmine
Šoti terjeri toitmine ei ole kallis, seega peab jälgima, et te koera üle ei toida. Ülekaal võib koerale seljaprobleeme tekitada.

Suhtlus
Šoti terjer arvab end olevat suur ja võimas koer. Võõraste suhtes on koer pahur ja tõsine, kuid pere ja sõprade vastu südamlik ja rõõmus. Lastele peab õpetama koera korrektset kohtlemist. Teiste lemmikloomadega saab šoti terjer hästi läbi.

Aktiivsus
Šoti terjer on liikumise suhtes vähenõudlik koer ja kohandub hästi talle võimaldatava liikumiskogusega.

Treenimine
Kuigi šoti terjer on omanikule truu, võib ta vahel küllaltki isepäine olla, mis muudab treenimise keerukaks. Treenimine peab põhinema vastastikul austusel. Šoti terjer on väga intelligentne ja vapper koer.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 1-7 kutsikat, kuid tavaliselt on järeltulijate arv 4 või 5.

Eluiga
Koera keskmine eluiga on 13-14 aastat.