Sussexi spanjel kuulub jahikoerte rühma. Lisaks jahil rakendamisel kasutatakse koeri ka näituse- ja seltsikoertena. Sussexi spanjel on maailmas suhteliselt haruldane koeratőug. Sussexi spanjelid on tugeva kehaehitusega, aktiivsed ja energilised koerad, kelle liikumist iseloomustab veerev samm, mida ei esine ühelgi teisel spanjelil. Ta on staar nii töösituatsioonis kui ka näitusteringis, kuna tal on suurepärased seltsikoerale omased käitumuslikud omadused.

Välimus
Pea on lai ja hästi tasakaalustatud. Koon on lühike, ninasõõrmed on hästi arenenud. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on pähkelpruunid, küllaltki suured, pilk on malbe ja pehme. Kõrvad on paksud, suured, madala asetusega ja hoiduvad tihedalt vastu pead. Need on kaetud pehme ja lainelise karvaga. Kael on pikk, tugev ja kergelt kumer. Rind on hästi arenenud ja sügav, kuid mitte liiga lai ega ümar. Kõhujoon on hästi näha. Jalad on üsna lühikesed, tugevad, hea luustikuga, lihaselised ja narmaskarvadega. Tagajalad on esijalgadest veidi lühemad. Käpad on ümarad, tugevate mõhnadega, varvaste vahel on rohkelt karvu. Koera liigutused on talle iseloomulikult rulluvad. Saba on madala asetusega ja ei tohi tõusta seljajoonest kõrgemale. See on kaetud paksu karvaga, kuid mitte narmastega. Karvkate on rikkalik ja ilmastikukindel. Selle eelistatud värvus on kuldne maksapruun kuldselt läikivate karvaotstega. Tume maksapruun ei ole soovitav.
Turjakõrgus jääb vahemikku 38-41 cm ja kaal on keskmiselt 23 kg.

Toitmine
Koer kohandub hästi kõigi toitudega, kuid kutsikas võib toidu suhtes valiv olla.

Suhtlus
Sussexi spanjel on rõõmus, kergesti kohanduv ja rahuliku meelega koer. Ta on suurepärane lemmikloom, kuid vajab noorena palju sotsialiseerimist. Laste, koerte ja teiste lemmikloomadega hea suhte tagamiseks peab neid juba varakult omavahel tutvustama. Sussexi spanjel naudib jahtimist ja võib sellest vahel nii huvitatud olla, et unustab kogu muu maailma. Võõraste koertega ei pruugi läbisaamine kõige parem olla, seega peaks koera teiste koertega juba varakult harjutama.

Aktiivsus
Noort kutsikat ei tohi liigselt treenida. Koer vajab tegevust, sest muidu hakkab tal igav. Sussexi spanjel on hingelt maakoer.

Treenimine
Sussexi spanjel on rõõmsa meelega koer. Tal on väikesi veidrusi ja ta võib vahel küllaltki tugeva tahtejõuga olla. Treenimisel on oluline kannatlikkus, kuna sussexi spanjel ei ole väga kiire õppija. Kuid koolitamisest on kindlasti kasu ― nii vormite rõõmsa ja lojaalse kaaslase.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 2-8 kutsikat.

Eluiga
Sussexi spanjeli keskmine eluiga on 12 aastat.