Tavaliselt elavad väiksemad imetajad vähem. Näiteks rott elab umbes kaks, hamster kolm ja liivahiir neli aastat. Kui vaadelda imetajaid, keda ei peeta koduloomadena, siis elavad šimpansid ligi 45 aastat, aga inimene elab keskmiselt 70 aastat. Elevantide eluiga on aga inimese omaga võrreldav. Märkimisväärselt pikk eluiga on aga 65 tonni kaaluval Grööni vaalal, kes võib elada ligi 200-aastaseks.

Selle loogika järgi võiks oletada, et Taani dogi elab kauem kui Chihuahua, kuid see ei ole nii. Taani dogi elab keskmiselt 6-8-aastaseks, kuid Chihuahua võib elada umbes 18-aastaseks.

Uuringust selgub, et suured imetajad elavad kauem, kui väiksemad imetajad, kuid liigisiseselt elab sama liigi väiksem esindaja kauem. See on nii ka inimeste hulgas. Näiteks professionaalne korvpallur Wilt Chamberlain oli 2,15 meetrit pikk ja suri 63-aastaselt. Näitleja Jerry Maren on ligi 1,3 meetrit pikk ja ta on hetkel 93-aastane. Loomulikult on kõik individuaalne ja sõltub inimese elustiilist, kuid uuringus vaadeldakse üldist tendentsi, mitte erandeid.

Koerad erinevad suuruselt rohkem kui teised imetajad. Näiteks Guinness’i rekordi järgi on maailma suurim koer Taani dogi, kes kaalus 70 kg ja kelle kogupikkus oli 2,23 meetrit. Maailma väikseim Chihuahua on aga 10 cm pikk ja kaalub ligi 680 grammi. Võrdleme ka inimesi, et pilt oleks selgem: Chandra Bahadur Dangi on ligi 54 cm pikk ja elab hetkel 73-aastasena, kuid maailma pikim mees Robert Wadlow, kes oli ligi 272 cm pikkune, suri 22-aastaselt.

Teadlased arvates surevad suuremad koerad varem, sest nad kasvavad kiiremini. Seetõttu võib suuremal koeral tekkida noores eas kiiresti arenev vähkkasvaja.

Jaga
Kommentaarid