Kevad on käes ja päikselised ilmad lausa kutsuvad õue! Suveks tuleb vormi ajada nii iseennast kui ka oma lemmikut. Jälgi neid allolevaid nippe ja saa oma koera kehakaal kontrolli alla!

Mida väiksem on koer, seda ohtlikum on talle iga lisakilo. Uuringud on näidanud, et ülekaal lühendab koera eluiga märkimisväärselt, rääkimata elukvaliteedi langusest. Jälgi oma koera kehakaalu pidevalt ning lase seda arsti juures käies ka veterinaaril kontrollida.

Kuidas aru saada, et loom on ülekaaluline?

Koerte ja kasside puhul piisab sageli vaatamisest, et märkimisväärne ülekaal ära tunda. Kui looma keskkoht on selgelt paisunud, taljet märgata ei ole ja tal on raskusi liikumise või enda eest hoolitsemisega, siis kimbutab teda ohtlik ülekaal. Mida väiksem on koer, seda ohtlikum on iga lisakilo.

Koera katsudes peaksid lihtsa vaevaga tunda olema nii tema ribid kui ka selgroog. Olgugi, et iga tõu välimus ja ideaalkaal on väga erinev, peaks siiski välja joonistuma tõule iseloomulik taljejoon.

Kui kahtlustad, et sinu lemmikloom on ülekaaluline, tasub kõigepealt ühendust võtta oma loomaarstiga. Veterinaar kaalub ja katsub looma üle ning hindab tema tervislikku seisundit. Ülekaalu taga võib olla ka varjatud terviseprobleeme.

Kui loom on terve, saab kaalukaotusega alustada. Loomaarst vaatab üle koera igapäevase menüü, annab vajalikku nõu ja soovitusi ning määrab vajadusel ka dieettoidu.

Ka sina saad igapäevaselt oma lemmiku heaks palju teha.

1. Jäta ebatervislikud maiustused igapäevasest menüüst välja

Snäkid ja erinevad koeramaiustused on üks suurimaid üleliigsete kalorite allikaid. Esimese sammuna kõrvalda kõik ebavajalikud snäkid koera toidulaualt, see on lihtsaim viis kaal kontrolli alla saada. Üldjuhul ei ole maiustuste koostis kiita ja paljud neist sisaldavad suurel määral erinevaid maitse-, ja lõhnaaineid, mida koer ei vaja. Samuti on paljud neist väga kõrge rasvasisaldusega. Asenda need tervislike ja värskete snäkkidega, heaks alternatiiviks on värsked juur- ja köögiviljad. .

2. Leia aega jalutuskäikudeks, treeninguks ja mänguks

Liikumisel on tervisliku kehakaalu säilitamisel oluline roll. Paku oma koerale vaheldust, võta aega temaga jalutamiseks, mängimiseks ja proovi soovi korral ka mõnd aktiivsemat treeningut. Pane tähele, et suurendaksid igapäevast liikumiskoormust aegamööda, et koer uue režiimiga harjuks. Järsk muutus ei ole hea.

3. Reguleeri koera igapäevast toidukogust.

Igapäevane toidukogus peab olema reguleeritud, sest paljud koerad ei oska piiri pidada ja söövad kõike, mis neile ette satub. Koeratoidu pakendil on alati kirjas ka soovitav päevane annus. Olenevalt koerast ja tema elustiilist võib see märkimisväärselt küll varieeruda, kuid pakendil olev mõõtkava on heaks indikatsiooniks, millest lähtuda. Katsetuse teel leia oma lemmiku jaoks just sobivaim.

4. Kaalu oma lemmikut regulaarselt

Kehakaalu on oluline pidevalt jälgida. Üks variant on seda teha loomakliinikus, mille ootesaalides seisab sageli looma kaalumiseks mõeldud spetsiaalse kaalu. Teine variant on oma koera kodus kaaluda. Aeg-ajalt lase ka loomaarstil lemmikloom üle vaadata. Pane tähele, et kaalukaotus oleks sujuv. Liiga järsk kukkumine võib mõjuda kahjulikult.

5. Ole järjepidev ja jälgi tulemust pidevalt

Hoia pidevalt pilk peal sellel, kui palju koer päevas sööb ja kuidas tema kehakaal sellele reageerib. Reguleeri toidukogust vastavalt kehakaalule ning arvesta juurde ka treeningud ja jalutuskäigud.

Kui loom on optimaalse kehakaalu saavutanud, on vaja seda säilitama hakata. Jätka samas vaimus ja ole järjepidev. Leia teie jaoks sobivaim nädalaplaan, jälgi toidukoguseid ning liigu lemmikloomaga regulaarselt. Ära lase halbadel harjumustel tagasi tulla! Tervislikus kehakaalus koer on pikas perspektiivis palju õnnelikum ja tervem!

Allikas: moderndogmagazine.com