Kaukaasia lambakoer on pikakarvaline ja lihaseline koer, kes on aretatud Kaukasuse mäestike aladel. Teda kasutati eelkőige karja ja kodude kaitsmisel. Oma iseloomultki on see koer valvuritüüpi, kellel on väga tugevalt välja arenenud valve- ja kaitseinstinktid, mistõttu ta sobib inimesele, kes on valmis teda tugeva käega kasvatama. Võõraste suhtes on ta umbusklik, aga oma perele alati truu ning vajadusel valmis lähedasi kaitsma.
Kuvasz on Ungarist pärit väga vana tõug. Neid koeri kasutati karjavalvuritena, kuid neil tuli täita ka kuninglike valvekoerte rolli. Oma julguse ning töökuse tõttu kasutati neid ka jahikoertena, peamiselt hundi- ja metsseajahil. Isegi tänapäeval täidavad kuvaszid peamiselt valvekoera kohuseid, kuid neid peetakse ka armastatud peresõpradena.
Inglise mastiffid on brittide poolt aretatud heasüdamlikud hiiglased, kes vanasti valvasid ülikute maavaldusi ja losse. Need koerad tunneb ära näol oleva musta värvi maski järgi. Kuna tegemist on tõeliselt suurte koertega, kes on hea isuga ja söövad palju, on nende pidamine üsna kulukas. Tänapäevase tõuaretuse tulemusena on nad pigem leebed hiiglased, keda võib usaldada julgelt ka laste seltskonda.
Iiri hundikoer pärineb Iirimaalt ning nende nimi tuleneb tööülesannetest - hundikoeri kasutati huntide jahtimisel. Kui huntide küttimine lõppes, sest Šotimaal ja Iirimaal olid pea kõik hundid tapetud, otsustati 19. sajandi keskpaigas tõust loobuda. Õnneks päästeti see suurepärane tõug väljasuremisest. Hundikoerad on kõikidest koeratõugudest kõige suuremad. Oma kasvu tõttu vajab ta palju ruumi ning korterikoeraks kindlasti ei sobi. Kuid õnneks läbisaamine laste ja teiste koertega on tal hea. Ta on hästi koolitatav ja intelligentne.
Bernhardiine pidasid mungad juba 17. sajandil Alpides olevates kloostrites valvekoertena. Koerte ülesanne oli otsida ja päästa lumetormides eksinud ja laviinide alla jäänud inimesi. Hiljem hakati bernhardiine kasutama ka seltsikoertena. Iseloomult on bernhardiinid sõbralikud, rahulikud ja lapsi armastavad. Nad on ka väga truud, targad ja kergesti koolitatavad.
Njuufaundlandi koerad on saanud oma nime Kanada kirderannikul asuva Newfoundlandi saare järgi. Nende ülesanne oli algselt kalavõrkude veest väljatõmbamine ning vajadusel ka vette kukkunud kalameeste päästmine. Njuufaundlandi koerad on ideaalsed vetelpäästekoerad, sest neil on jalgadel spetsiaalsed ujulestad; uhke saba, mis võimaldab vees tüürida ning veekindel topeltkasukas. Need koerad on heasüdamlikud ja väärikad seltsilised, kes sobivad oma kannatlikkuse ja seltsivuse poolest ka lapsi valvama.
Leonbergeri kujunemise ajalugu ei tea täpselt keegi. Arvatakse, et leonbergerid on aretatud Šveitsi mägede karjakoertest. Tegemist on ideaalse perekoeraga, keda võib kõikjale kaasa võtta ja kes saab ka lastega hästi läbi. Leonberger kuuletub hästi ja on kergesti koolitatav.
Bordoo dogisid kasutati vanal ajal võitlustes teiste võitluskoertega ning suurte metsloomade jahil. Sõjaka ja hirmuäratava välimuse taga on siiski hea ja tugev koerasüda. Kuid vaatamata sellele, et tegemist on rahuliku ja sõbraliku koeraga, ei ole teda kerge pidada ja koolitada, sest ta vajab suurt pühendumist ning talle ei meeldi üksinda olla. Tal on ka väga hea mälu ning ta peab meeles kõik hea ja halva. Bordoo dogi on küll hea õppimisvõimega, kuid tahab ise otsustada ning ei allu käsklustele sellepärast, et peab. Ta on isepäine!
Anatoolia karjakoera näol on samuti tegemist väga vana tõuga, kes pärineb Türgi aladelt. Oma iseloomult on ta julge ning hästi arenenud kaitseinstinktidega. Ta on lojaalne, kergesti dresseeritav ning alati valmis oma perekonda kaitsma. Oma rahuliku oleku poolest sobib ta hästi perekoeraks, kes saab hästi läbi ka lastega, kuid teiste koertega ei pruugi läbisaamine nii hea olla.
Saksa dogi kasutati algselt peamiselt suuremate loomade jahtimisel. Hiljem sai saksa dogist ülikute seltsikoer ja ihukaitsja. On samuti hea perekoer, kes vajab väga inimeste lähedust, mistõttu ta ei ole koer, keda niisama omapäi toimetama jätta. See hiiglane on väga õrnahingeline ning korduvad käsklused ning järsk kõnepruuk ei ole talle vastuvõetav. Sarnaselt bordoo dogidele on ka saksa dogidel väga hea mälu. Kui temaga on halvasti käitutud, mäletab ta seda elu lõpuni!