20. sajandi algus: kolli

Kolli muutus populaarseks 20. sajandi algusaastatel. "Lassie" filmidest paljudele meelde jäänud kolli jõudis ka koomiksiraamatutesse ja teleseriaalidesse. Ta puges nii lastele kui ka täiskasvanutele sügavale hinge. Kollist sai kõige populaarsem koeratõug, isegi laste lõunasöögikarpe hakati kolli piltidega ehtima, poeriiulitele jõudsid kollile sarnanevad pehmed mänguasjad ja poed täitusid kõikvõimalike kollikujuliste meenetega.

1910ndad: bostoni terjer

Bostoni terjer sai ameeriklaste lemmiktõuks. Tegelikult on ta siiani üks armastatumaid koeratõugusid. Ta tõusis edetabelite tippu nii 1910ndatel kui ka 1930ndatel aastatel.

1920ndad: saksa lambakoer

1920ndad olid saksa lambakoera hiilgeaeg. Kuigi tema populaarsus langes järgnevatel aastakümnetel, tegi see tõug siiski vägeva comeback'i ja tõusis vaid kolm aastat tagasi taas esikolmikusse. 2016. aastal oli saksa lambakoer Ameerikas populaarsuselt teine koeratõug.

1930ndad: bostoni terjer

30ndatel vallutas ameeriklaste südamed taaskord pisikene bostoni terjer.

1940ndad: ameerika kokkerspanjel

Nüüd oli kätte jõudnud kokkerspanjeli aeg. Kui ameerika kokkerspanjel My Own Brucie võitis Westminsteri kennelklubi näitusel Best in Show tiitli, ja seda lausa kahel aastal järjest, ei jäänud see ameeriklastele märkamata. Ilmselt oli uhke välimus ja fantastiline iseloom see, mis ameeriklasi võlus. Temast sai ka "maailma enim pildistatud koer". Hoolimata oma lühikesest elueast, oli just Brucie see, kelle kaudu ameeriklased selle tõu avastasid. Brucie oli vaid 8-aastane, kui ta suri.

1950ndad: beagle

Need pisikesed ja rõõmsameelsed koerad kogusid populaarsust peale sõda. Koer Snoopy tegi oma debüüdi 1950. aastal ja sealt läks see lahti. Hoolimata sellest, et Snoopy beagle't just ülemäära ei meenutanud, oli just tema see, kes selle tõu ameeriklaste südametesse tõi. Beagle'd olid siis väga moes. Ka Eestis on beagle väga populaarne koeratõug.

1960-1982: puudel

Puudel varastas koerasõprade südamed 60ndatel ja püsis seal lausa 22 aastat järjest, kusjuures puudel on endiselt üks populaarsemaid koeratõugusid. Näiteks 2006. aastal oli ta Ameerikas populaarsuselt kaheksandal kohal.

1980ndad: ameerika kokkerspanjel

Kui ameeriklased hakkasid puudlist pisut väsima, pöörduti tagasi ameerika kokkerspanjeli poole.

1990ndad

90ndatest kuni tänaseni on ameeriklaste südameis püsinud labradori retriiver. Huvi suuremate tõugude vastu võib osaliselt seletada üleüldise elukvaliteedi tõusuga, ameeriklased kolivad suurematesse kodudesse, mistõttu tekib võimalus vaadata ka teisi koeratõugusid. Siiski on raske öelda, miks just labradori retriiver kõige populaarsem on.

Kui beagle'ite ja kokkerspanjelite puhul oli ameeriklastel üks kindel eeskuju, siis labradori puhul see nii ei ole. Algul peeti labradore peamiselt just rikkamate inimeste lemmikloomadeks, kuid nüüd on nad muutunud juba iga ameeriklase koeraks. Populaarsuselt teisel kohal on prantsuse buldog, kes püsib labradoril tihedalt kannul.

Allikas: cuteness.com