Teatud käitumisseaduspärasuste äraõppimine on üks asi, kuid nende kasutamine nii, et koer sellest kasu saaks, on samm edasi. Kuidas seda teha?

Koera elu põhineb instinktidel
Koerad elavad hetkes, nad reageerivad kohe, kui midagi juhtub. Seepärast ongi oluline koera ebasoovitavat käitumist korrigeerida kohe, kui see ilmneb. Parimal moel pead oma koerast lugu sel moel, et lased tal olla koer, ei inimlikusta looma ega käsitled teda lapsena. Ja loomulikult õppides koeralt, kuidas oma instinkte kuulata ja elada hetkes, just nüüd ja praegu.

Koerad, see on kehakeel
Kehakeel on peamine, mille abil koerad üksteisega suhtlevad. Inimesed kasutavad selle asemel peamiselt aga sõnu ehk keelt. Koerad küll seostavad sõnu teatud spetsiifiliste tegevustega, kuid sageli on siiski kehakeel ja hääletoon need, mida koer jälgib ja kuulab. Need ütlevad talle ära selle, mida teha tuleb või mida talt oodatakse. Sa võid põnevil ja elevil, näiteks õue jalutama kutsuva hääletooniga öelda ükskõik mida, kasvõi „saabas on loll“, kuid koer mõistab seda ikkagi nii, nagu oleksid teda jalutuskäigule kutsunud. Tema ei saa kasutatud sõnadest aru.

Edastame oma kavatsusi hääle ja kehakeelega, ja koerad reageerivad parimal moel rahulikule ning enesekindlale käitumisele. Kui oleme rahulikud ja enesekindlad, on meie energia tasakaalus ja kavatsused selged, koeral on meid seetõttu lihtne mõista. Kui me aga pole rahulikud või jääb meil oma kavatsuste selgekstegemisel midagi vajaka, muutub sõnum koera jaoks ebaselgeks ning nad ei reageeri nii, nagu me neilt ootame.

Koerad on loomad
Koer on loom ja ka näeb ennast loomana. Kõik loomad käituvad instinktide kohaselt ja suhtlevad omavahel kehakeeles. Kuna nad rääkida ei oska, käsitlevad nad end loomadena – iga liik omamoodi, sest kass ja orav pole ju samasugused nagu koerad.


Koerad ei tee tõugudel vahet. Kui just mitte arvestada teatud eripärasid – näiteks et huskyd veavad kelku ja terjerid peavad jahti. Nimi on koera jaoks lihtsalt sõna, millega tema tähelepanu püütakse. Koerad ei mõtle kunagi nii nagu inimesed, et „minu nimi on Jack.“

Et sellest asjast aru saada, pead laskma oma koeral olla koer ja meeles pidama, et temaga tuleb sul käituda nagu loomaga, mitte nagu inimesega. Ja mis veel oluline – kui sa koera käitumist korrigeerid, ära kunagi kasuta tema nime, see tekitab loomal nime suhtes negatiivse reaktsiooni.

Koer tunnetab meeltega
Koer tunnetab maailma läbi erinevate meelte: haistmine (nina), nägemine (silmad), kuulmine (kõrvad). Ammu enne seda, kui sina midagi näed, teab koer, et nurga tagant ilmub kohe-kohe välja teine koer või et järgmise puu okstel hüpleb ringi orav – koera nina on lõhna kinni püüdnud. Koera haistmismeel on kümneid tuhandeid kordi parem kui inimesel. Sestap ongi haistmine väga võimas tööriist. Kasuta koera haistmismeelt selleks, et pöörata tema tähelepanu (ehk silmad ja kõrvad) sinna, kuhu sa soovid, premeeri kas maiuse või kiitusega. Võid ära kasutada ka seda, et koerad haistavad asju, mida inimesed ei näe, kuule ega tunne.

Koerad on sotsiaalsed loomad
Koerad tulevad kõige paremini toime, kui neil on karjajuht või paar. Keskmine koer ei taha kogu aeg vastutaval positsioonil olla ning on õnnelik, kui juht ütleb talle, mida teha. Ilma juhita võivad koerad segadusse sattuda ning teatud juhtudel isegi agressiivseks muutuda.

Allikas: cesarsway.com