See, millised traksid ja kuidas need koerale ohtlikud on, sõltub paljustki traksidest ja koerast. Näiteks on mõjuteguriteks koera aktiivsus ja see, kas kasutad trakse üldse õigesti.

Mõned riskid

Kui traksid ei istu koerale hästi ja ta tõmbab rihma liialt tugevalt, on koeral ebamugav ja liigse surve tõttu võib tekkida ka vigastusi.

Spetsialisti väitel ei aita igasugused traksid tingimata vabaneda sikutamise ja tõmbamise murest, kui tegemist pole konkreetselt selle jaoks mõeldud treeningrihmaga.

Traksid, mille rihmakinnitus on ees pool võivad mõjutada koera loomulikku liikumist, avaldada survet õlgadele ja segada nende liikumist.

Head traksid istuvad koerale nii hästi, et ta vaevalt tunnebki nende olemasolu.

Traksid, mis on kinnitatud koonu ja kaela külge, tekitavad paljudele koertele meelehärmi, sest nendega on raske harjuda. Paljudele koertele ei meeldi sellised traksid ja nad võitlevad nende vastu käppadega nina piirkonda kratsides või koonu vastu maad või inimese jalga hõõrudes. Peale selle võib viga saada koera kael, kui ta ühtäkki järsult tirib ja rihm teda äkitselt tagasi tõmbab.

Kui koera õigesti treenida, võib muidugi taolisest rihmast palju kasu olla, sest selle abil saab treeningu eesmärgil suunata koera pead, kuid seda treeningmeetodit peaks spetsialist tutvustama.

Ära hoia trakse koeral pidevalt peal, vaid võta need peale jalutuskäiku ära. Koer saab end vabalt tunda ja tema nahk hingab. Traksid tuleks kindlasti eemaldada võimalikult kiiresti ka siis, kui need on märjaks saanud, sest vastasel juhul võivad märjad traksid põhjustada koerale nahaprobleeme. Seoses nahaprobleemidega tasub iga nädal vaadata üle ka kohad koera kehal, millega traksid tihedamalt kokku puutuvad. See aitab veenduda, et traksid pole koera kuskilt ära hõõrunud.

Kuidas valida koerale õiged traksid

Hästi sobituvad traksid ei hõõru, pole liialt lõdvad ja ei tiri koera ega ärrita tema keha keha ühelgi moel. Head traksid istuvad koerale nii hästi, et ta vaevalt tunnebki nende olemasolu. See tähendab, et hästi istuvad traksid ei tõmba koera nahka siit-sealt pingesse ega tekita kortse. Kindlust annab ka see, kui eemaldad traksid ja need pole koera nahka mingil moel ärritanud.

Kui koera ja trakside vahele mahub kaks sõrme, siis on suurus õige. Kasutades trakse noore koeraga, kes kasvab, siis tuleks trakside sobivust kontrollida sageli, sest koera kere muutub aja jooksul suuremaks ja trakse on vaja vastavalt sellele siit-sealt kohendada.

Enamasti ei vaja trakside kasutamine spetsiaalset treeningut. Küll aga võib koer vajada harjumist, kui tavaliselt oled kasutanud jalutamiseks rihma, kuid nüüd soovid rihma trakside vastu vahetada. Seetõttu võib trakside peale panemine olla esimestel kordadel keerukas, sest koer puikleb vastu. Et kõik kulgeks libedalt, siis tutvusta talle trakse ja premeeri teda. Nii saab ta aru, et tegemist on toreda asjaga.

Kõige suurem risk, mis võib halvasti istuvate traksidega kaasneda, on see, et koer rabeleb end jalutades traksidest välja. On koeri, kelle kehakuju mõne traksitüübiga ei sobi. Seetõttu on mõistlik proovida loomapoes erinevaid trakse, uurida, mida teised kasutavad ja konsulteerida ka spetsialistidega.

Hästiistuvad, kvaliteetsed ja mugavad traksid on olulised, sest kui koeral on nendega ebamugav, ei ole ta valmis ka keskenduma, õppima ja omanikule kuuletuma, käitumismured jalutuskäigu ajal võivad olla tingitud ka ebamugavast ja ebasobivast varustusest.

Allikas: petmd.com