1. Iidsed artefaktid

Pole sugugi tavapäratu, et inimesed koperdavad koera jalutades nooleotste ja iidsete kivist tööriistade otsa ja alati pole vaja teha suuri kaevetöid, et leida midagi põnevat.

Üks märkimisväärne leid tehti 2010. aastal Ohios Ameerikas. Nimelt jalutas abielupaar Tim ja Kathy Cannon oma koera ja nad silmasid läikivat eset.

Ese oli sinakashalli värvi ja seal oli ka pisut roosat. Eseme pikkus oli umbes 6,3 sentimeetrit. Kathy arvas, et tegemist on lapse mänguasjaga, kuid eset lähemalt uurides avastas naine, et tegemist oli teritatud kiviga. Ta arvas, et see võib olla mõne põlise Ameerika hõimu liikme valmistatud ja saatis esemest pildi Ohio ajalooühingusse.

Selgus, et ese oli palju vanem, kui Kathy esialgu arvas. See oli Adena kultuuri aegne nooleots, mille vanuseks arvati ligikaudu 2800-3000 aastat. Nooleots oli sinna ilmselt jäänud kunagistest küttidest.

Ilmselt poleks Kathy kunagi midagi taolist leidnud, kui ta poleks läinud koera jalutama.

2. 300 miljoni aasta vanune fossiil

Fossiilidki pole tavapäratud, aga väga harva leiab keegi mõne tõeliselt vana fossiili, sest sageli on need sügaval maapõues.

Patrick ja Susie Keating jalutasid oma koera Nova Scotias, kui nad leidsid fossiili, mis meenutas kivisse jäänud kanarinda. Loomulikult polnud tegemist aga kanaga, vaid hoopis reptiili fossiiliga, millel oli rinnakorv ja selgroog. Arvatavasti on fossiil 290-305 miljonit aastat vana.

Patrick ja Susie andsid fossiili Nova Scotia muuseumile ja hiljem näidati seda ka Halifaxi loodusloomuuseumis. Leid oli eriline, sest see aitas paleontoloogidel mõista mõnesid asju iidse elu kohta selles piirkonnas. Taoliseid fossiile on leitud ka Euroopast ja Texasest, mis on olnud seotud Nova Scotiaga 300 miljonit aastat tagasi.

Suurepärane leid tehti taaskord tänu sellele, et kutsu vajas jalutamist.

3. Väärt meteoriiditükk

Paljud asjad, mis sisenevad atmosfääri, põlevad enne maale jõudmist ära, mistõttu ei vedele meteoriiditükke niisama igal pool. Californias elav Brenda Salveson leidis aga 2012. aastal oma koera jalutades kohalikust pargist pisikese kivikese, mis kaalus vaid 17 grammi.

Selgus, et mõned päevad varem oli olnud meteoriidisadu ja paljud inimesed käisid piirkonnas, kus Brenda oma koera jalutas, et koguda haruldasi meteoriiditükke.

Tükk, mille Brenda leidis, on arvatavasti neli kuni kuus miljardit aastat vana. Mõnede arvates on tükike väärt umbes 20 000 dollarit või rohkem. Brenda lubas oma pojal tüki kooli teistele vaatamiseks kaasa võtta. Väärt kivitükikest aga Brenda maha müüa ei raatsinud.

4. Hunnik raha

Inimesed leiavad aeg-ajalt raha, kuid enamasti pole summad märkimisväärselt suured. Üks õnnelik mees Inglismaalt leidis aga koera jalutades Spaldingu jõest hulga vettinud rahatähti. Ta otsustas asjast ametivõimudele teatada ja lõpuks õngitseti veest välja 60 000 naela väärtuses kupüüre.

5. 10 miljonit dollarit kuldmüntides

2014. aastal leidis paarike Californiast koera jalutades oma maalapilt vana metallpurgi, mis oli kuldmüntidega täidetud. Tegemist oli väärtuslike kuldmüntidega 19. sajandist.

Keegi ei tea, kuidas mündid sinna said, kuid paarike leidis oma maa-alalt veel mõned metallpurgid, kus oli veel münte. Purgid olid maetud erinvatesse kohtadesse ja samuti erines nende sügavus maapõues.

Kokkuvõttes leidis paarike kümme miljoni dollari väärtuses vanu hästi säilinud kuldmünte. Arvati, et ühe mündi väärtuseks võib olla ligi miljon dollarit.

Pilt on illustreeriv.

6. Kari kasse

Kõik vahvad ja väärt leiud pole alati rahas mõõdetavad. Koer nimega Aragon leidis oma peremehega jalutuskäigul olles hoopis kastitäie kasse. Väidetavalt pole selline asi Kreekas sugugi tavapäratu. Lisaks langevad unarusse jäetud lemmikud pahatihti näljaste rebaste saagiks. Nendel kassidel aga vedas.

Aragoni peremees on ka kohalikus päästegrupis ja ta viis kassid enda juurde. Koer Aragonist sai pisikeste kassipoegade kasuisa ja kõik kulges hästi. Kui leiad aga unarusse jäetud lemmikuid, siis teata sellest koduta loomade varjupaika.

7. Paranormaalsed nähtused

Inimesed on rääkinud ka põnevaid lugusid, kuidas nad on kokku puutunud nii-öelda paranormaalsete nähtustega.

Näiteks rääkis Põhja-Carolinas elav mees, et ta nägi Suurjalga ja püüdis ta isegi videosse. Mehe pisike, ent vapper Yorkshire'i terjer haukus Suurjala peale niivõrd kõvasti, et müstiline tegelane pani võpsiku poole ajama.

Šotimaal elav Robert Taylor aga väidab, et 1979. aastal rööviti ta UFOde poolt, kui ta oli koeraga metsatukas jalutamas. Roberti sõnul nägi ta suurt kuplikujulist metallist asja maapinna kohal hõljumas ja pisikesed kuplikesed tirisid teda aina lähemale. Seepeale kaotas Robert teadvuse ja kui ta ärkas üles, olid ta riided ribadeks. Ta jalutas koju ja rääkis asjast ka politseile. Hiljem märkas ta ka kohas, kus sündmus aset leidis, veidraid märke. Politsei hakkas asja uurima kui rünnakut ja sellest sai teadaolevalt ainuke UFOdega seotud asi, mille suhtes algatas politsei uurimise. Mõnede kohalike sõnul nägi Robert Taylor juba enne juhtunut hallutsinatsioone ja tal oli ka epilepsia

2017. aastal teatas Chicagos pargis koera jalutanud naine, et nägi liblikmeest. Olend olevat olnud pisut üle kahe meetri pikk ja süsimust. Liblikmehe seljal olid tiivad ja väidetavalt nägi liblikmees naist läbi ning suutis lugeda ta mõtteid.

Kas inimesed ka päriselt selliseid nähtuseid on näinud, on iseasi, kuid igal juhul tasub koera jalutades silmad-kõrvad lahti hoida. Kunagi ei tea, mille põneva ja väärtusliku otsa võid täiesti juhuslikult sattuda.

Allikas: dogtime.com