Uuring näitab, et koeri on lihtsam armastada. Koerad on lojaalsed ja omakasupüüdmatud. Teadusajakirjas Society & Animals ilmunud uuringu autorid leidsid, et ainult lastele elatakse ja tuntakse rohkem kaasa, kui koertele, olenemata sellest, kas koer on täiskasvanud või kutsikas.

Uuringus osales 256 bakalaureuseastme üliõpilast. Nad tulid kõik kokku ja neile esitleti libauudiseid. Libauudised olid 1-aastastest lastest, 30-aastasest täiskasvanust, koerakutsikast ja ka 6-aastasest koerast. Igas uudises oli kannatanuks kas koer või inimene. Üks sai pesapalli kurikaga peksa, teisel on toimunud õnnetuse tagajärjel tänaseni rasked haavad jne.

Uuringu hüpotees oli, et mida haavatavam ohver on, seda rohkem empaatiat inimesed tema suhtes üles näitavad. Selgus, et inimesed tundsidki koerakutsikale, 6-aastasele koerale ja beebile rohkem kaasa, kui 30-aastasele täiskasvanule. Viimasele küll tunti kaasa, kuid vähem. Lisaks selgus, et naisosalejad olid kaasatundvamad kui mehed. Niisiis näitab uuring, et me oleme koerte vastu sama kaasatundvad kui laste vastu. Samuti selgub, et paljud inimesed näevad koerakutsikaid sama pilguga, mis beebisid.

Teadlasi innustas uuringut tegema 2014. aastal aset leidnud juhtub, kus üks buldog 4-aastasele poisile Ameerikas Phoenix’i linnas kallale läks. Koer tekitas poisile tõsiseid vigastusi, mistõttu ähvardati teda eutanaasiaga. Mõned inimesed hakkasid selle vastu protestima ja soovisid anda koerale uue võimaluse. Koer Mickey Facebook’i leht kogus toona üle 40 000 hääle, kusjuures poisi toetusleht aga veidi üle 500 hääle.

Teine juhtum, mis uurijad inspireeris, oli heategevusreklaam. Heategevuskampaania raames kasutati kahte pilti. Ühel pildil oli pilt suvalisest koerast, teisel aga lihasdüstroofiat põdeva lapse pilt. Selgus, et heategevuskampaania läks küllaltki edukalt, sest koerapilti kasutati reklaamidel. Kuigi on "vale" ja ebaeetiline eeldada, et loomadest ohvrid toovad inimestes esile suuremat kaastunnet, tundub see siiski tõele vastavat.

Uuringu autorite sõnul peaksid inimesed erinevates gruppides teadma, et kui nad soovivad teistes kaastunnet esile tuua, siis peaksid nad rõhuma eelkõige nõrgemate haavatavusele. Nad lisavad, et loomade vastast vägivalda saab ennetada, kui rõhuda inimeste ja loomade ühistele nõrkustele.

Küll aga kasutavad koerad inimese juuresolekul miimikat, et inimestes positiivset reaktsiooni esile tõsta, mistõttu võib öelda, et koerad oskavad inimesi mingis mõttes manipuleerida ja end seeläbi armsaks ja meelepäraseks teha.

Allikas: iflscience.com