Uuringud on näidanud, et koerad suudavad haistmismeele kaudu markeerida malaariat. Nuusutades musti sokke, suudavad koerad otsekohe tuvastada, millised lapsed vajavad malaaria vastu ravi.

Uuringu käigus uuriti, kas koerad suudavad kindlaks teha, millised sokid kuuluvad malaariat põdevatele lastele. Lapsed magasid sokid jalas ja koertel lasti neid seejärel nuusutada.

Koerad suutsid lõhna järgi kindlaks teha sokke kandnud lapse tervisliku seisundi ja suutsid eristada ka need, kellel esines üksnes kerge malaaria vorm. See on heaks esimeseks sammuks laborikatsete täiendamisel ja hea kiirtest, kuidas leida suurest grupist malaariat põdevad isikud.

Uuring toimus koostöös Briti ja Gambia teadlastega ning sellele aitas kaasa heategevusorganisatsioon „Haigusi tuvastavad koerad“. Hea viis selle avastuse praktikasse rakendamisel on lasta koertel nuuskida läbi nakkusohtlikud paigad. See on väga kasulik malaaria-sarnaste petlike ja surmavate haiguste puhul.

Koerad suudavad oma ninade abil imesid ellu viia. Heategevusorganisatsiooni „Haigusi tuvastavad koerad“ asutaja Clair Guest ütles selle kohta niimoodi: „Haigus on nagu paljude nootidega meloodia ja koerad leiavad selle üles.“

Haiguste väljanuuskimine on koerte jaoks sama nagu kõige muu otsimine lõhna järgi. Koerad kipuvad kasutama oma nina värskemate lõhnade otsimiseks neid ümbritsevast keskkonnast. „Koertel on miski, mida nimetatakse neofiiliaks – see tähendab, et nad on huvitatud uutest ja huvitavatest lõhnadest,” lisas Guest.

„Haigusi tuvastavad koerad“ koolitab koeri erinevate haiguste avastamiseks, kuid igat koera õpetatakse markeerima vaid ühte ja konkteetset haigust. Ja kuna nende juhid teavad, millist haigust koer markeerida oskab, pole neil vaja kahelda, kui koer oma leiust märku annab.

Allikas: dogtime.com