Nii Elo kui ka Kristi kuuluvad Eesti Jack Russelli Terjerite Tõuühingu juhatusse, neil on oma kennelid ja nad tegelevad ka koerte kasvatamisega. Elol on kodus üks Jack Russelli terjer ja saksa lambakoer, Kristil üks Jack Russelli terjer ja üks hovawart.

Eesti Jack Russelli Terjerite Tõuühing korraldab igal aastal 5−6 üritust, mistõttu võib julgelt öelda, et tegemist on igati aktiivsete inimestega, sellistega, kes tõepoolest aktiivse koeratõuga hästi kokku sobivad.

Kas Elo ja Kristi on minuga nõus, kui väidan, et Jack Russelli terjer on üks viimaste aastate popimaid tõuge Eestimaal?

Elo nõustub, kuid lisab, et liigne populaarsus pole sugugi hea – nõudlus koerte järele on suur, mistõttu toimub palju valimatuid paaritusi ja aretust pole ollagi. Eestimaal pole olukord siiski kõige hullem, küll teeb Kristi murelikuks see, et meil on palju paberiteta ehk siis Jack Russelli terjerite välimusega koeri, keda üsna noorelt paaritatakse.

Kas tõuühing saab ka sellist valimatut paaritamist kontrollida? „Tegelikult mitte,” tõdeb Elo. „Meie võime vaid juhendada ja inimesi õigele teele suunata. Kontrolliv organ me olla ei saa.” „Meil on paika pandud aretusreeglid,” lisab Kristi. „Need koerad, kellel on tõutunnistus, peavad täitma mõned nõudmised, et nad saaksid järglasi, kellel on ka tõutunnistus.”

Kui Eestis on olukord täna siiski kontrolli all, siis mujal maailmas on Jack Russelli terjeritega lood lausa kehvad, sest nad on väidetavalt pärast border collie’t populaarsuselt teine tõug, keda varjupaika antakse. Selline populaarsus nüüd küll tore pole...

Põhjus seisab selles, et Jack Russelli terjer on koer, kes on aktiivne, haugub palju, ajab palju karva ja vajab aktiivset peremeest. Kõik see saab aga selgeks alles siis, kui kutsikas on mõnda aega oma peres elanud.

Välimus

Russellite kohta kehtib ütlus „väike, aga tubli”, sest väike on ta tõepoolest. Lisaks on ta igati tragi ja krapsakas. Teda on nii lühikese kui ka karmi karvaga. Õigupoolest on karvastiku tüüpe kolm: sile (need on Eestis ka kõige populaarsemad, sest eestlase jaoks on Jack Russelli terjer just selline), poolkarm ja täiskarm.

Värvuselt on Jack Russelli terjerid valged (üle poole nende kehast on valge). Valgel võib olla musti, maksakarva (pruune) või nn tricolor-värvi (kolmevärvilisi) märke/laike. Enamjaolt on need laigud või märgid koera näol või sabaotsas. Koera ihul ja aluskarval võib täheldada väikeste mustade täpikestega mustrit. Eksisteerib ka must-valgeid koeri, kuid väga harva. Kui Jack Russell on üleni must (mõne valge laiguga) või valge, siis pole kõik õige.

Karvahooldus on lihtne, kuid Elo toonitab, et see on tõug, kes ajab kogu aeg karva – sellega tuleb arvestada.

Väikest keret (õigem oleks öelda, et väikest rinda ja lühikesi jalgu, mistõttu mahtus koer hästi urgu ja suutis seal ka suurepäraselt tööd teha) ja valget põhivärvust (peremees sai ta urust kätte ja teda oli rebasest lihtne eristada) vajas koer seetõttu, et ta oli esialgu mõeldud rebasejahiks. Veidi hiljem kuulus ta ka hobuste seltskonda, sest aitas tallides rotte ja hiiri püüda. Hobuste ja nende väikeste vahvate sellide läbisaamine on tänagi ülihea.

Koertel on väikesed V-kujulised kõrvad (lahedad ja pisikesed) ning tugevad käärhambumusega hambad. „Hambad on neil tõepoolest tugevad,” kinnitab ka Elo. „Kui Jack Russellid pesunöörile rippuma panna, võivad nad hammaste abil rippuda nagu pesulõksud.” Jalad on neil lühikesed ja sirged, kuid olnud kunagi kõverad, mistõttu britid on ütelnud, et need tuletasid meelde kuninganna Anne’i mööbli jalgu. „Jack Russelli terjerite aretuses on tõepoolest „moodi läinud” sirged jalad,” tõdeb Elo.

Iseloom

Ka iseloomu juures peab alustama sellest, et Jack Russellid on olnud tööd tegev tõug ja on pidanud urus olles valju haukumisega peremehele märku andma, kus ta täpselt on, et vajadusel saaks peremees ta ka urust välja tõmmata – seetõttu on nad väga head ja valjuhäälsed haukujad ning kaevajad.

Nad on intelligentsed, kaitset pakkuvad, kartmatud ja energilised koerad. Nad suudavad ise otsustada ja on väsimatud, tahavad kogu aeg midagi teha. Aktiivne koer aktiivsele inimesele!
„Jack Russelli terjer ei tohi kindlasti olla arg ega agressiivne,” kinnitab Elo. „Kui koer on arg ja agressiivne, on tegemist tõsise iseloomuveaga.”

„Mina olen alati oma kutsikate ostu-müügi lepingusse punkti, et koeraga peab käima kutsikakoolituses,” lisab Kristi. „Kui omanik saab kutsikaga/koeraga kontakti, siis saab temaga edasi minna. Õpetamine on nende koerta puhul väga oluline, sest õpetatud koer võib täita isegi teenistuskoerte ülesandeid.”

„Russellid täidavad küll käsku, kuid tahavad seda vahetevahel omamoodi teha ning proovivad, kas äkki ei võiks käsku ka veidi teistmoodi täita,“ naerab Elo. „Eks nad mõtlevad liiga palju.”

Päris sülekoer jackrussell vist ikkagi pole? „Sülekoer ta pole,” kinnitab Elo. „Kuid ta võib täiesti vabalt sinu kõrvale kaissu tulla, ennast kerra tõmmata ja telekat vaadata.”

Kuidas selle tõu esindajad omavahel läbi saavad? „Paljud selle tõu esindajad ei saa omavahel hästi läbi,” tõdeb Elo. „Terjer on terjer, kui võimalus on, siis nad nagistavad omavahel meeleldi.”
„Meil on tõuühingu kokkutulekul koos olnud korraga 32 koera,” lisab Kristi. "Ja mingeid probleeme pole olnud. Vaid noored isased koerad on need, kes tahavad mõnikord „kukke” mängida.”

Jack Russelli terjer ja peremees

Oma peremehele on nad ustavad, kuid nad pole siiski ideaalsed koerad kõikide inimeste jaoks – Jack Russellid on ülimalt iseseisvad või vähemalt üritavad seda olla. Nad vajavad kindlat kätt, palju tähelepanu ning palju liikumist, et tegevuses oleks nii nende keha kui ka meel.
„Jack Russellite peremees peab kindlasti olema aktiivne,” kinnitab Elo. „Seetõttu ei sobi ta hästi vanematele inimestele, kui just pole tegemist aktiivsete inimestega.”

Kui koeri korralikult ei treenita, võivad nad käituda üsna ootamatult ja lausa halvasti, sealhulgas lõputult haukuda, koduaiast jalga lasta, kaevata täpselt seal, kus tuju tuleb, olgu õues või toas...
Lastega saab see tõug kenasti läbi, kui karjasuhted on paigas. Väikeste koduloomadega pole ka probleeme – Kristi Vaidlal on kodus küülik, kellega on tema koer sõber, kuid samas võib ta põllu peal metsjänest kui saaki taga ajada.

Tervis

Jack Russelli terjereid teatakse kui suhteliselt tervet tõugu ja nad võivad elada väga pika elu. Probleeme võib olla silmade ja põlvedega, ka puusadega. Üleni valgetel koertel võib esineda kurtust.