Koerale piisaval määral tegevuse leidmine võib vahel olla üsna väsitav ülesanne, sest koeral on palju energiat ja uute ülesannete välja mõtlemine on omaette väljakutse. Kui veedate pika päeva mängides või matkarajal, siis magab koer end välja ja peale pikemat autosõitu koju või äärmisel juhul järgmisel hommikul on ta sama erk ning valmis juba uuteks seiklusteks. Tuleb tuttav ette? Füüsiline treening väsitab koera küll ära, kuid koer taastub kiiresti. Alternatiiviks võid pakkuda harjutsi tema vaimule. Mõtlemisharjutused on ideaalne viis, millega vihmased õhtupoolikud sisustada.

Leidub häid vaimseid harjutusi, mis hoiavad koera aju töös. Neid harjutusi saab teha nii sise- kui ka väliruumides. Sinna hulka kuuluvad mõttemängud, trikid ja tegevused erinevate mänguasjadega.

Pane oma koer tööle, ta tahab seda! Siin on 10 suurepärast harjutust, mida oma koeraga teha.

Hästi käituva koera ABC - sõnakuulelikkus

Kõige baas on ikka sõnakuulelikkus. Alusta erinevatest harjutustest, mis igapäevaelus olulise tähtsusega on. Kui märkad, et koeral on igav, haara mänguasi, maiused ja mine metsa alla trenni tegema. Jalutuskäik, mille sisse on põimitud väikesed treeningpausid on heaks viisiks, kuidas oma koer aktiivne ja tegevuses hoida. Kui parasjagu välja minna pole võimalik ja aega napib, siis võta kasvõi 10 minutit ja tee kodus mõned harjutused. Võid päeva jooksul mitmeid sessioone teha. Vaheldus mõjub koertele sama hästi nagu inimestele. Kui näed, et koeral on igav ja ta hakkab tähelepanu nuruma, siis tee väikene paus, harjutage paari trikki ja võidate sellest mõlemad! Pea meeles, et ka vana koer on võimeline uusi trikke õppima. Ta tahab ja naudib seda!

Uued trikid, uued nipid

Uued trikid on alati hea variant. Õpeta koerale regulaarselt uusi asju. Esiteks on su koeral põnev, see pakub talle väljakutset ja lõpuks on teil ka külalistele korralik esinemiskava kokku panna. Põnevaid trikke leiab trikiraamatutest või internetist. Trikid on hea viis, mille läbi omavahelist kontakti ja sidet parandada.

Võta koer ka majapidamistöödes kampa

Anna oma koerale ülesandeid nagu igale teiselegi pereliikmele. Ülesanded ja valmisolek hoiab koera aju erksana ja meele värskena. Muidugi lisandub sellele ka hea enesetunne ja positiivsed emotsioonid. Koerale pidevalt ülesandeid jagades pane aga tähele, et see oleks tasakaalus ka piisava puhkeaja ja rahuliku meeleseisundiga. Jälgi, et koer ei muutuks ärevaks ja hindaks ka rahulikult olemist. Majapidamisülesannete puhul ole loominguline. Seo näiteks külmiku käepideme külge rätik ja kui sul on külmikust midagi vaja, palu koeral külmiku uks avada. Nii võid lõpuks koerale külmkapist õhtuse õllepurgi toomisegi selgeks õpetada!

Õpeta koer mänguasju koristama

Kas sul on kodus koht, kuhu käivad kõik koera mänguasjad? Õpeta koerale selgeks, et kui ta soovib mängida, siis võtab ta sealt kindlast kohast oma mänguasja ja hiljem oskab käsu peale mänguasjad ka kokku korjata. Koeral on lõbus ja sinul muutub koristamine palju lihtsamaks!

Muuda toidukorrad põnevaks

Tavaliselt sööb koer sarnast toitu päevast päeva, täpselt samas kohas, sama moodi ja enamä-vähem samal kellaajal. Hommiku- ja õhtusöök on üks meie käes olev imeline ressurss, mida paljud koeraomanikud täna veel ei kasuta. Muuda söögikorrad koera jaoks põnevaks ja lase tal oma söök välja teenida. Olgugi, et see tundub kohati ehk raske, siis tegelikult koer naudib seda! Näiteks võid koerale enne sööki erinevaid ülesandeid jagada. Pane toidukauss maha, palu koeral istuda ja luba ta alles seejärel sööma. Teine variant on jagada toit väiksemateks portsjoniteks ja need mööda maja ära peita. Nii jääb koerale avastamisrõõm ja toit maitseb palju paremini. Kolmas variant on hommikusöök hoopis jalutuskäigule kaasa võtta ja preemiatena see talle sisse sööta. Ka võimlemisharjutused on heaks alternatiiviks.

Kasuta maiusepalle ja muid mõistatusmänge

Lemmikloomapoodides on müügil laias valikus erinevaid mänguasju, mille sisse saab maiuseid pista. Maiuste asemel saab sinna edukalt ka koera tavapärase söögi panna. Lisaks maiusepallidele leidub ka puslesid ja teisi mõtlemismänge, mis koerale väljakutset pakuvad ja ta aju tööle panevad. Nii püsib koera mälu ergas ja kontakt omanikuga hea, sest sarnaselt esivanematele peab ta iga kord õhtusöögi saamise nimel pisut vaeva nägema. Sellised alternatiivid ja toidu kontroll mõjuvad väga hästi ka koera üldisele kuulekusele.

Peitusemäng


Mäletad oma lapsepõlve peitusemänge? Naeru, põnevust ja rõõmu jätkus kauaks! Peitusemäng meeldib ka neljajalgsetele ja see on väga heaks võimaluseks, kuidas lemmiklooma tähelepanu ja kontakti parandada. Tee seda jalutuskäikudel, õpeta koera end aeg-ajalt jälgima ja kui lemmik sind silmast laseb ja muudele asjadele liigselt keskendub, hüppa mõne põõsa taha peitu ja lase koeral end otsida. Kui koeral on huvi suur ja mure, kuhu omanik kadus, ei peatu ta enne, kui on su üles leidnud.

Pallimäng väikese krutskiga

Paljud koerad armastavad pallimängu üle kõige. Et mängu põnevamaks muuta ja koera tähelepanu parandada, proovi uutmoodi mängu. Tee temaga palliviskete vahele mõned kiired ülesanded ja muuda pall hoopis ihaldatud preemiaks. Kord nagu sõjaväes: "istu", "lama", "istu", millele järgneb kiire ja premeeriv pallivise. Kui koer ülesanded välkkiirelt ära teeb, saab ta auhinnaks palli. See arendab koera kontakti, tähelepanuvõimet ja keskendumist. Ta õpib ümberringi asuvaid segajaid, milleks on sageli teised koerad, liiklus, lapsed, tervisesportlased jne, ignoreerima ja keskenduma ainiti sinule.

Vana hea topsimäng

Selle mängimiseks on sul vaja koera täielikku tähelepanu. Võta mitu topsi, aseta need kõrvuti ja pane ühe topsi alla mõni hea maiuspala. Seejärel vaheta topside asukohta kiirelt ja mitu korda. Lase oma koeral nuuskida ja arvata, millise topsi all maiuspala on. Ka seda harjutust võid õhtusöögiga teha. Nuuskimine on rahustav tegevus ja mõjub koerale hästi.

Avastamisrõõm

Kindlasti on sul välja kujunenud lemmikpaigad, kus sageli jalutamas käid. Üldjuhul on need kodu lähedal asuvad pargid, metsad ja loodusrajad, mida igapäevaselt külastad. Katseta aga aeg-ajalt ka uusi kohti, kus sa varem koeraga käinud ei ole. Ole avatud ja märka ümbritsevat loodust, uued paigad pakuvad avastamisrõõmu nii koerale kui ka iseendale! Pane tähele, et koer võib uues kohas ja võõraste lõhnade keskel hoopis ebakindlamalt ja ärevamalt käituda. Kindlasti on ta peale jalutuskäiku uutest muljetest ka väsinum kui tavaliselt.

Allikas: cuteness.com