Vana-inglise lambakoer kuulub karjakoerte rühma. Nad on populaarsed seltsi-, näituse- ja kuulekuskoerad. Vana-inglise lambakoerad on tasakaaluka loomuga. Sitked, truud ja enesekindlad, ilma ühegi märgita närvilisusest või provotseerimata agressiivsusest. Tõugu iseloomustab rulluv kõnnak ja erilise kõlaga haukumine.

Välimus
Pigment peab olema must. Karvkate on kohev, laineteta ja karmi tekstuuriga. Aluskarv on vett tõrjuv. Pea on üsna ruutjas. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad asetsevad üksteisest kaugel. Need võivad olla mõlemad tumedad, või üks silm tume ja teine sinine. Mõlemad silmad võivad ka sinised olla. Kõrvad on väikesed ja hoiduvad tihedalt pea ligi. Kael on üsna pikk, tugev ja kaardus. Turi on landest madalam, selg on suhteliselt lühike. Esijalad on sirged ja hea luustikuga. Tagajalad on pikad ja hästi arenenud. Käpad on väikesed, ümarad ja kitsad. Saba kupeeritakse otse saba juure kohalt.
Vana-inglise lambakoer on tuntud oma pika ja koheva karvkatte poolest, kohev, pikk karvastik, pea ja käpad valged, kehaosa kas hele- vői tumehall. Silmad on karvadega täielikult kaetud, kuid koer näeb siiski hästi. Tagantpoolt vaadates on koera liigutused karutaoliselt taaruvad ja hea tõukega.

Emaste koerte turjakõrguseks on vähemalt 56 cm, isastel vähemalt 61 cm. Emase koera kaal on umbes 30 kg, isasel 36 kg. Suurim kaal pole antud, kuna see sõltub looma suurusest.

Toitmine
Luude õige arengu tagamiseks peab kutsikale pakkuma kasvataja soovitatud toitu. Vana-inglise lambakoer ei ole valiv sööja ja ei vaja suures koguses toitu.

Suhtlus
Vana-inglise lambakoer on rõõmus ja ekstravertne koer, kes sobib suurepäraselt perekoeraks. Mängimisel võib koer eriti energiline olla, seega peaks lastega koos mängimisel koeral kindlasti silma peal hoidma. Koer naudib iga tegevust suure entusiasmiga. Vana-inglise lambakoer on kartmatu koer, kel on kõlav ja tugev hääl. Temast saab ka hea valvekoer. Teiste koerte ja lemmikloomadega saab vana-inglise lambakoer hästi läbi. Ta on seltskondlik koer, kes võtab külalisi alati soojalt vastu.

Aktiivsus
Vana-inglise lambakoer vajab pühendunud omanikku, kes annaks koerale piisavalt võimalust ringi liikuda. Kutsikaeas peab liikumine aga kindlasti kontrolli all olema, et tagada luude korralik areng.

Treenimine
Vana-inglise lambakoer on intelligentne, kuid vägagi tugeva tahtejõuga koer. Seepärast vajab ta kindlakäelist treenimist. Ja koer tahab omanikule alati head meelt valmistada. Rahutu käitumise taltsutamiseks peab koera hakkama koolitama juba varakult.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 1-12 kutsikat, kuid järeltulijate keskmine arv on 8.

Eluiga
Koera keskmiseks vanuseks on 12-13 aastat.