Varjupaikade MTÜ üldjuhi Triinu Priksi sõnul tähistatakse Eestis teiste riikide eeskujul 5+ koerte kuud teist korda, et pöörata eakamatele koertele rohkem tähelepanu ja julgustada inimesi andma ka neile uut võimalust. Tema sõnul peetakse üle viieaastaseid koeri sageli liiga vanaks, et pakkuda neile uut kodu, ning seetõttu peavad nad varjupaigas viibima väga pikka aega. Eelmisel aastal novembris uue kodu leidnud üheksast küpses east koerast oli mõnigi varjupaigas viibinud mitu aastat. "Tegu on aga elukogenud loomadega, kes tunnevad juba inimeste maailma, kuid on endiselt õppimisvõimelised. Nad on pidanud üle elama kodu kaotuse, kuid loodavad siiski kogeda taas ka kodusoojust," ütles Priks.

Sageli tunnevad inimesed hirmu ka vanemate koerte tervisehädade ees, mis võivad kaasa tuua suuri kulusid. Sel põhjusel lubavad varjupaigad jagada uue omanikuga vastutust, kui tema võetaval lemmikloomal on diagnoositud krooniline haigus, mis allub ravile. Samuti annavad varjupaigad lubaduse, et kui omanikul pole võimalik varjupaigast võetud lemmiklooma enam pidada, siis võetakse ta uuesti oma hoole alla.

Varjupaigast võetud loomade omanikele on abiks ka üle kuue aasta tegutsenud Rexi fond. Fond toetab inimesi, kelle lemmik vajab kriitilist veterinaarabi, kuid kelle majanduslik olukord seda ei võimalda.

Novembris saab iga üle viieaastane koer Varjupaikade MTÜ loomade varjupaigast koju minnes kingituse. Kampaaniat toetab Royal Canin.

Varjupaikades ootavate küpses vanuses koerte kohta saab infot veebilehel https://varjupaik.ee/loomad/5-koerte-kuu-2020. Lähemat tutvust saab loomadega teha varjupaikades kohapeal. Külastusaja kokku leppimiseks tuleks varjupaigaga eelnevalt ühendust võtta.

Varjupaikade MTÜ on Eesti suurim kodutute loomadega tegelev organisatsioon, kuhu kuuluvad varjupaigad Läänemaal, Pärnus, Tallinnas, Valgas, Viljandis ja Võrus. Oma tegutsemisaja jooksul on MTÜ kaudu uue kodu leidnud rohkem kui 14 000 looma.