Kõigepealt tahan sulle, kallis koeraomanik, öelda, et sina ja su koer ei ole siin maailmas üksi. See, et sa oma koera aiast välja ilma rihmata tänavale jooksma lased või temaga avalikus kohas ilma kaelarihmata jalutad, ei ole kaaskondanikega arvestav teguviis, sest meie seas on inimesi, kes kardavad koeri.

Mulle, kui inimesele, kes paaniliselt koeri kardab, ei ole probleemiks
koerad, kes rihmastatuna omaniku kõrval kõnnivad või turvaliselt oma kinnist territooriumi valvavad, küll aga häirivad mind need koeraomanikud, kes oma aiavärava lahti teevad ja koera ilma silmagi pilgutamata tänavale jooksma lasevad. Leidub ka neid koerapidajaid, kes jaksavad küll koera pidada, aga ei leia niipalju aega ega ressurrse, et oma katkine aed ära parandada, et koer sealt omapäi välja ei pääseks.

Jah, nii uskumatuna kui see mõnele koeraomanikule ka ei kõlaks, elab meie seas inimesi, kes kardavad koeri. Ja koeraomaniku vabandus "ta on sõbralik ja ei tee mitte midagi" sellisel puhul ei aita!

Kindlasti on ka sinul, kallis koeraomanik, hirme. Ütleme, et sa kardad hullupööra kõrgust, kuid ometi käsib sul keegi seista pilvelõhkuja läbipaistval klaaspõrandal, kus sul tuleb 300 meetrit allapoole tühjusesse vaadata. Kui sa ütled, et kardad, vastatakse sulle, et "aga midagi ei juhtu ju!" Kas sellest on abi?

Kui tulla tagasi lause "ta ei tee ju mitte midagi" juurde, siis luba, ma natuke selgitan. On olnud mitmeid juhtumeid, kus täiesti sõbralik koer hammustab võhivõõrast ning on rumal arvata, et sinu koer seda iial ei tee. On olnud juhtumeid, kus koerad on purenud juhuslikke inimesi, rääkimata muidugi juhtumitest, kus koerad on rünnanud lausa peremeest ennast! Ma ei tea, mis nende koerte psüühikas toimub, kuid sina, kallis koeraomanik tee palun omalt poolt kõik, et sellised juhtumid ei saaks mõne juhusliku möödakäija jaoks hirmsaks reaalsuseks.

Kui sina, kallis koeraomanik, ei hooli kaasinimestest, kellele sinu armas koerake ei pruugi meeltmööda olla, siis sa võiksid vähemalt hoolida oma koerast, kelle sa üksinda tänavale uitama lased ja kes võib sinu hoolimatuse tõttu auto alla jääda.

Kuid vabakasvatusega koerad ei uita ainult tänavatel, vaid on koeraomanikke, kes arvavad, et ka terviserajad on mõeldud koertele jalutamiseks. Ja mitte ainult jalutamiseks, vaid ka tualettideks, sest jooksuradade äärsed on koerte väljaheiteid täis! Koerad uitavad rajal umbes kilomeetri pikkuse vaba haardega keti otsas. Peremees, kes keti teist otsa peos hoiab, on aga üldse kusagil eemal. Mis kasu sellisel juhul sellest ketist üldse on? Mõni jookseb, koer lahtiselt samamoodi kiiret sammu seadmas. Terviserada võiks eelkõike jääda inimeste treeningrajaks või kui sul on vaja oma neljajalgne kaaslane kaasa võtta, siis hoia teda enda ligidal rihma otsas. Niimoodi kontrollid nii enda, koera ja kõigi teiste ohutust.

Tänapäeval on millegipärast väga trendikas koeraga koos poes käia. Mind ei huvita, et tal sul väike, armas ja sõbralik kutsu on. Kui ma pean samal ajal endale süüa ostma, ajab mul närvi mustaks, kui ma näen ajal klähvivat olevust, kes nuusib siit ja sealt ning võib toitude peale aevastada, mis on lihtsalt ebahügieeniline.

Kas sa oled näinud, et inimesed käivad näiteks kassidega poes? Kass on samamoodi lemmik, ometi kassiga keegi poodi ei tule. Minu sõnum sulle, kallis koeraomanik, on see, et kui sa ei oska koera pidada ning ei ole teistega arvestav, siis lihtsalt ära võta endale looma!