West highlandi terjer kuulub terjerite rühma. Nad on toredad seltsi-, kuulekus- ja näitusekoerad. Koera liigutused on vabad, kiired ja kerged. Väikestel, aktiivsetel, jahihimulistel ja vastupidavatel west highlandi terjeritel on piisavalt enesekindlust ja ulakas ilme. Need valvad, rõõmsameelsed, julged ja iseseisvad, kuid samas ka kiinduvad väikesed valged terjerid on šoti terjerite seas kõige populaarsemad.

Välimus
Kogu pigment peab olema must. Pea on kergelt kumer. Hambad on suured ja kääritaolise lõikega. Silmad on laia asetusega, keskmise suurusega ja võimalikult tumedad. Kõrvad on väikesed, püstised ning lühikeste ja pehmete karvadega. Kael on lihaseline ja üsna pikk, mis liitub kenasti tahapoole asetsevatele õlgadele. Keha on kompaktne, selg tasane. Esijalad on lühikesed, lihaselised ja sirged, tagajalad on lühikesed, jõulised ja sitked. Esikäpad on tagakäppadest veidi suuremad. Käpad on ümarad, tugevate mõhnadega ja kaetud lühikese karmi karvaga. Saba on piklik, võimalikult sirge, kaetud narmaskarvadega ja hoidub reipalt püsti. Saba ei tohi mingil juhul kärpida. West highlandi terjeril on kaunis ja rikkalik karvkate. Kasukas on tõu firmamärk. Selle pealiskarv on sirge, karm ja aluskarv on pehme ja rohke.
Nii emase kui ka isase koera turjakõrgus jääb vahemikku 25-28 cm ja nad kaaluvad 7-10 kg.

Toitmine
Koera on lihtne ja küllaltki odav toita.

Suhtlus
West highlandi terjer on nipsakas, enesekindel ja südamlik koer. Ta on valvas ja julge, seega sobib hästi ka valvekoeraks. Kuid ta võib aeg-ajalt ka kangekaelsust üles näidata. Koer on perele pühendunud ning suurepärane mängukaaslane lastele ja seda nii õues kui ka toas. Kassidega hea läbisaamise tagamiseks peab neid koerale juba varakult tutvustama, vastasel juhul hakkab koer neid pidevalt taga ajada. Varajane treenimine ja sotsialiseerimine on vägagi olulised, kuna teiste koertega kooselamisel võib west highlandi terjer küllaltki domineeriv olla.

Aktiivsus
West highlandi terjer vajab piisavas koguses liikumist. Ta on energiline väike koer, kes naudib igasuguseid pallimänge. Koerale meeldib ka kaevamine ja paljudel on kombeks ka uitama minna, seega kontrollige, et maja ümber olev aed oleks kindlalt kinni.

Treenimine
West highlandi terjer on intelligentne koer, kuid võib aeg-ajalt ka küllaltki ulakas olla. Koera treenimine peab kindlasti järjepidev olema.

Pesakond
Pesakonnas on tavaliselt 3-4 kutsikat.

Eluiga
West highlandi terjeri keskmine eluiga on 13-14 aastat.