Kalade ületoitmine

Ültetoitmine viib kalade ülesöömiseni ning liigsete jääkaineteni tekkimiseni akvaariumis. See omakorda põhjustab pikemas perspektiivis vee kvaliteedi langemist ja sellega seotud probleeme, mis võib viia kaladel esinevate haiguste tekkimiseni. Jälgi, et kalad sööksid sinu ette antud toidukoguse ära kolme minuti jooksul. Kui sa peaksid märkama, et toiduosakesed jõuavad akvaariumipõhja ning jäävad kivide vahele vedelema, siis vähenda toidu kogust.

Kui sa kasutad helbeid, siis väldi topsi kallutamist akvaariumi kohale ja akvaariumisse sobiva koguse raputamist, nii satub sageli akvaariumisse liigselt toitu. Selle asemel võta vajalik kogus topsist kas näppude või teelusikaga ning puista see akvaariumisse. Kui kogemata satub akvaariumisse liiga suur toidukogus, siis eemalda see võrgu abil, ära jäta seda vedelema.

Piisava sissetöötamistsükli puudumine

“Uue akvaariumi sündroom” tekib siis, kui akvaariumis pole piisavalt baktereid, mida on jääkainetest tekkinud lämmastikuühendite töötlemiseks. Bakterite kasvamine akaariumis saab alguse, kui lisate mõned vastupidavad kalad (näiteks tetrad mageveeakvaariumisse või damselid mereveeakvaariumisse). Pärast stardikalade lisamist andke neile aega lämmastikuringe tekitamiseks. Mõned eksperdid soovitavad protsessi kiirendamiseks lisada akvaariumisse liiva või kruusa.

Samuti on olemas erinevaid lisaaineid, mis aitavad baktereid tekitada ja panevad veetsükli kiiremini tööle. Lämmastikuühendite jälgimine keemilise testikomplekti abil näitab, kuidas akvaariumi veetsükkel toimib ja millal saate hakata aeglaselt uusi kalu lisama. Enamikes akvaristikakauplustes testitakse ka veeproove ja antakse akvaariumide hooldamiseks juhtnööre.

Valede kalaliikide kokkusobitamine

Enne erinevat liiki kalade lisamist oma akvaariumise veendu, et antud liigid sobivad koos elama. Kui sulle meeldivad agressiivsemad kalaliigid nagu Oscarid või aafrika cichlid kalad, pead valima neile sellised sõbrad, kes agressiivsust taluvad.

Agressiivse ja passiivse kala koos akvaariumisse paigutamine võib põhjustada kiusamist. Kalad, kes on liiga hirmunud, et toitmise ajal peidust välja tulla, surevad lõpuks nälga. Väldi kalade impulsiivset ostmist ja planeeri, milliseid neist oma akvaariumisse valida.

Akvaariumi ülerahvastamine

Kalapopulatsiooni planeerimine on esimene oluline samm. Tasub meeles pidada, et ühe kala kohta peaks olema viis liitrit vett, ent arvesta ka sellega, et agressiivsed kalad vajavad rohkem horisontaalset ujumisruumi. Kui valid agressiivsed kalad, kahekordista mõttes kalade arv, et arvutada, kui palju liitreid nad ujumiseks vajavad. Uuri kindlasti välja, kui suureks sinu valitud kalad kasvavad ja millised on nende harjumused. Kuna kivid ja dekoratsioonid vähendavad ujumiseks jäävat ruumi, tuleb akvaariumielanike jaoks piisava ruumi määramisel ka seda arvesse võtta.

Kui oled ära lühikese nädalavahetuse, on sulle abiks automaatsed söötjad.

Samuti on saadaval aeglaselt lahustuvad toitvad koogikesed. Tänu tehnikale on võimalik seada akvaariumi kohale kaamera ja nii saavad omanikud eemalt kontrollida, et kõik on korras.

Temperatuurikontrolli vajalikkus

Väiksemates akvaariumides kõigub vee temperatuur kiiremini kui suuremates. Kasuta lihtsat temperatuuritundlikku kleebist, mis aitab soojust kiiresti jälgida. Kalad ja selgrootud on temperatuurimuutustele tundlikud, nii et kontrolli kindlasti regulaarselt küttekeha või jahutit. Väldi akvaariumi paigaldamist tuuletõmbuse kätte või päikesepaistelise akna alla ja jälgi, et temperatuur jääks vahemikku 22-23 kraadi Celsiuse järgi.

Pea meeles, et mõned liigid vajavad veidi madalamat või kõrgemat temperatuuri. Näiteks koid ja nende populaarsed nõod, kuldkalad, tunnevad end kõige paremini temperatuuril vahemikus 10-21 kraadi Celsiuse järgi, kuid magevee ingelkalad on pärit soojadest vetest ja eelistavad temperatuuri vahemikus 25-27 kraadi Celsiuse järgi.

Haigused

Oma kala välimusele ja harjumustele tähelepanu pööramine aitab sul haigusele varakult jälile saada. Varajane avastamine on parim viis, kuidas vältida haiguse levikut teistele akvaariumi liikmetele. Uute kalade lisamine on sageli haiguse allikaks. Kui kalad viiakse üle uude keskkonda, võib stress nende immuunsussüsteemi nõrgendada, muutes nad nakkustele vastuvõtlikuks.

Uustulnukate karantiiniakvaariumis hoidmine enne seda, kui nad põhiakvaariumisse paigutad, on oluline haiguste leviku vastane meede. Enamike harrastajate nõuandel tuleks uut kala hoida karantiinis 21-28 päeva. Enne põhiakvaariumisse üleviimist peaksid kalad nägema välja terved, olema selge naha ja hea isuga. Karantiiniakvaariumi saab kasutada ka haiglana, kui sul juhtub olema haige väljanägemisega kala. Võimaluse korral pane haige kala karantiiniakvaariumisse ja pöördu asjatundjate poole parima ravivõimaluse leidmiseks.

Akvaariumi hooletussejätmine

Kalade toitmise unustamine, akvaariumi hooldamise unarussejätmine ja vee kvaliteedi mitte jälgimine piirab oluliselt akvaariumi eluiga. Edukad akvaariumipidajad hooldavad akvaariumi regulaarselt. Kui sa ei taha kalendrisse märkida, millal on aeg filtrit vahetada või ei soovi seadistada alarmi kalade toitmiseks, kasuta automaatset söötjat ja vee kvaliteedi sonde, mis aitavad sind õigel teel hoida. On olemas isegi vee kvaliteedi jälgimisseadmed, mida saab arvutiga ühendada ja mis muudatustest märku annavad.

Oled akvaariumi hooldamisel kannatamatu

"Võidujooksu võidab see, kes on aeglane, aga püsiv.” Täielikult varustatud näidisakvaarium ei teki üleöö. Õigete seadmete planeerimine, vee kvaliteedi jälgimine ja omavahel sobivate elanike ostmine on edu saavutamisel olulisteks sammudeks. Kui võtad akvaariumi kujundamiseks aega ja väldid levinumaid vigu, siis jõuad süveneda pikaajalisse hobisse, mida naudivad miljonid inimesed.

“Inimeste” vee kasutamine

Vesi, mida kasutad hambaid harjates ja vannis käies, on klooriga töödeldud ning võib su kalade jaoks mürgine olla. Töötle vett kloori eemaldavate lisanditega, järgides kasutusjuhiseid. Hoidu mis tahes seepidest oma akvaariumi läheduses. Kuumast veest ja vähesest valgendist, mis pärast kasutamist on hoolikalt maha loputatud, peaks piisama. Hoia käepärast pudeleid töödeldud veega, et täita akvaariumit vee aurustumise järel. Vaheta vett iga kahe või kolme nädala tagant.

Allikas: petmd.com