Ära tee karuteenet! Hoia karupesast eemale!

 (5)
Ära tee karuteenet! Hoia karupesast eemale!
KarupesaAimar Rakko

Keskkonnamet paneb metsas uitajatele südamele, et karuemadele ja poegadele rahu antaks.

Ehkki tänavune talv on erakordselt soe, vajavad ka sellel aastal juba sündinud karupojad edukaks ellujäämiseks emakaru hoolitsust.

Karu pesa ei ole looduses lihtne märgata. Kuna ema pesast väljas ei käi, puuduvad selle ümbrusest ka äratuntavad jäljed või teerajad. Inimese lähenedes võib aga ema pesa hüljata ja põgeneda. Sellisel juhul tuleb inimesel sealt kiiresti lahkuda.

Kindlasti ei tohi pesa lähemalt uudistama minna ega seal olevaid karupoegi katsuda. Vaid nii säilib lootus, et ema naaseb pesa ja poegade juurde. Nüüd, kus karupojad kannavad juba veidi kaela ning talv on pehme, võivad pojad üle elada ka paaripäevase emast eemaloleku.

Pruunkaru poegib iga kahe kuni kolme aasta tagant. Pojad sünnivad tavaliselt jaanuaris-veebruaris. See tähendab, et tänavused pojad on juba sündinud ning mõnedel neist on ka silmad juba avanenud. Sündides on pojad pimedad, karvadeta ja kaaluvad umbes 400–600 g. Pesasse jäävad pojad umbes neljaks kuuks, imetamine kestab kuni viis kuud, mille järel on pojad 7–9 kg raskused. Emaga kokku jäävad pojad veel 1,5–3,5 aastaks.

Erinevalt lasteraamatutes kirjutatust, ei talvitu Eestis karu koopas. Tema talvitumiskoht võib olla noorendikus, kuuse, langenud puu või okste alla rajatud pesa, mis on vooderdatud kuluheina ja samblaga.

Seotud lood:

Kindlasti ei tohi poegi pesast kaasa võtta. Kunstlikes tingimustes üles kasvatatud karud ei karda inimest. Meenutades inimeste seas kasvanud ja eelmisel aastal üle Eesti-Vene piiri tulnud Poljat ja Prošat, ei saa sellised isendid looduses hästi hakkama ning muutuvad paratamatult nuhtlusisenditeks, kes püüavad toitu inimese juurest leida. Nii kurb kui see ka ei ole, on sellised isendid tulnud hukata, sest karu on metsloom, kelle käitumine on ettearvamatu ja võib muutuda inimestele ohtlikuks. Varasematel aastatel on püütud sellistele loomadele leida koht kas loomaaias või loomapargis, kuid paraku ei ole Eestis ega lähiümbruses sellist võimalust leidunud.

Kuigi pessa jättes säilib võimalus, et ema ei naase ja pojad võivad hukkuda, on see ainuke viis tagada neile metsloomavääriline ning vaba elu. Karu pesa leidmise korral tuleb sellest kohe teada anda Keskkonnainfo telefonil 633 1313 või saata kiri pesa asukoha kirjelduse või koordinaatidega Keskkonnaameti üldmeilile info@keskkonnaamet.ee. Karu talvituspaika moodustatakse püsielupaik, millest 300 meetri raadiuses keelatakse kuni 15. aprillini jahipidamine ja metsamajandustööd, et vältida karude häirimist.