„Toitmine uinutab lindude rändeinstinkti, sest süüa näib olevat piisavalt ja nii sekkub inimene otseselt looduses toimuvasse ja lööb ettenähtud elukorralduse sassi“, ütles ELL juhatuse liige Heiki Valner. „Need linnud ei ole hädas ja neid ei pea ilmtingmata päästma!“

Veelindudest jäävad siia talvituma vaid kühmnokk-luiged ja sinikael-pardid kuid tegelikkuses on mõlemad liigid vaid pesitsejad ja läbirändajad, kes peaksid talveks lendama edela- või lõunapoolsematele aladele.

„Looduslikes tingimustes ei ole veelindudel talvist nälgimist karta, aga veekogude külmumisel kogunevad nad enamasti sinna, kus on harjutud inimese käest toitu saama. Pealinnas on läbi aastate probleem kõige teravam näiteks Russalka monumendi juures“ nentis ELL Tallinna piirkonnajuht Kristina Sadohhina. „Linnavalitsus on paigaldanud lindude toitmist keelavad plakatid, aga harjumused on visad kaduma ja seda siiski järjekindlalt tehakse. Pahatihti inimesi ei huvitagi tegelikult veelindude seisund vaid neid minnakse pelgalt lastele näitama ja siis meelitatakse nad saiaga lähemale, et paremini näha.“

Veelinnud kogunevad enamasti väikeste jäävabade veesilmade ümber ning suurearvulistes kogumites on nad vastuvõtlikumad haigustele ning kergeks saagiks ka kiskjatele. Lisaks toidavad inimesed linde enamasti saiaga, mis pole tiivulistele kindlasti sobilik toit.

Kuni detsembri lõpuni käivad Eestimaa Loomakaitse Liidu Tallinna vabatahtlikud taas enim levinud lindude toitmiskohtades ja teevad inimeste seas teavitustööd. Veelindude normaalne käitumine on rännata külmade ilmade saabudes ja loodusliku toidu vähenedes looduslikele talvitusaladele ning seda rändeplaani ei tohi inimene sassi lüüa. Lindude toitmine rändeperioodi alul on eriti lühinägelik ja vastutustundetu!