Kui puhkus eemal kestab 2-3 päeva, siis piisava riknematu toidu ja joogivee ning liikumisruumi puhul saab rotirahvas hakkama.
Plussiks on sel juhul suur puur, milles, piisavalt toidu-joogiga varustatult, saavad rotid väga vabalt paar päeva ise hakkama. Oleneb muidugi nende arvust. Mida rohkem neid, seda sagedamat kasimist puur vajab.
Liiga sagedane mitmepäevane omapäioleks võib aga seltskondliku loomuga karvapallid inimpelglikeks metsikeks tigedikeks muuta.
Pikem puhkus nõuab aga suuremat ettevalmistust ja organiseerimist.
Jalgratta- või jalgsimatkale võid võtta kaasa koera, kuid rottidel on kõrvaljooksmise jaoks käpad liiga lühikesed ja käitumine ettearvamatu. Puuriga pakiraami ehk seljakoti otsas transportimine ei ole mõeldav.

Tõmbetuul ja loksumine

Lennu- või laevareisil on omad piirangud. Ja paraku ei oska rottloomad nautida siirdumist ühest kohast teise pagasina muul moel kui nuuskides uusi lõhnu. Väikeloomadel võivad tekkida tõsised tervisehädad. Lühidalt – kui lähed kauemaks kodust eemale, hangi enesele Koduhaldjas.

Rotid kodus

Kui sul on rotid, on sul nagunii ka mõned toataimed. Mis tahavad aeg-ajalt kastmist. Loomakesed aga tahavad inimesega suhelda, jalutamist, värsket toitu ning puhast vett. Koduhaldjaks vali inimene, keda usaldad. Kel on su eluruumi võti, kes ei karda neid „karvutu sabaga koleloomi“ ning kel on piisavalt aega loomi jälgida ning nendega tegeleda.
Enne minekut kutsu Koduhaldjas enese juurde ja tutvusta teda rottidele. Tema lõhna, tema häält. Samas jäta abilisele oma loomatohtri telefoninumber ning seleta, parem veel kui nimekirja teed, kuidas on vaja loomakestega toimetada. Oleks hea, kui Koduhaldjal oleksid mingidki teadmised, et teha vahel tõbisel ja tervel isendil ning vajadusel saaks ta teadjamatelt abi ja nõu küsida.
Rottide koju jätmise suureks plussiks on neile tuttav ümbrus ja lõhnad, tuttavad rotikindlad ja-sõbralikud „jooksurajad“ jalutamise ajal ja teadmine, kust neid umbes leida võib, kui nad tuppa kuhugi magama jäävad.

Rotid külas

Kui ei soovi kedagi omaenda elamisse lasta, on võimalus transportida loomad koos puuriga Koduhaldja ehk kindla ja usaldusväärse inimese elamisse.
Miinusteks on transpordiüritus ise ja loomadele võõras keskkond, mis võib tekitada neil tugeva stressi. Ka ei tohiks olla ajutises „kodus“ võimalusel teisi koduloomi. Loomade käitumine võib olla etteennustamatu. Isegi, kui mingit füüsilist kontakti või võitlust ei toimu, võib „sissetungimine“ kodulemmikule ja „võistleja“ laenurottidele kindlusetusetunde ning pideva ärevuse tekitada.
Rotte hoiule võttev inimene peab enne rottidega tutvuma ning oma elamises võimaldama neile piisavalt jooksuruumi. Millise tegevuse käigus peaks olema veendutud, et rottide sügelevad hambad ei tekitaks korvamatuid kahjustusi (läbinäritud interneti- või toitejuhe, mida enam kokku lappida ei anna; mõni auklik tapeedi- või tekstiililaik seinal või mööblis), et nad ei saaks kuidagi kätte tervisele kahjulikke aineid või muul moel poleks nende elu ja tervis ohus ning puuduksid nurgad ja augud, kuhu pugenud loom jääb kadunuks või tuleb tema kättesaamiseks laiali lammutada suur osa mööblit.

Rotid kaasas

Puhkus suvekodus võib tähendada loomadele põnevat seiklust, kui nad koos perega kaasa võtta. Veendu, et jooksuruum oleks olemas ja ohutu, et temperatuur poleks neile harjumuspärasest palju kuumem ega jahedam ning et puur ei asuks tõmbetuules.
Variandi miinuseks on transportimine ja võõras keskkond, plussiks aga tuttav inimene ja harjunud jälgimine võimalike tervisehädade märkamiseks. Lisaks südamerahu, kui loomad tavapäraselt silma all.
Kaasavõtmine võib osutuda vajalikuks ka haige looma puhul, kes vajab igapäevast ravi ja hoolitsust-jälgimist. Iga rotipidaja tunneb omi loomi kõige paremini. Küll ei sobi haiget looma kaasa võtta väga kauge maa taha, sest transportimine nõrgestab looma immuunsust veelgi.
Soojal päeval võib rotid ka õue viia. Rott murul on õnnelik rott, kuid vajab järelvalvet. Võimalik on puuri ülalosa murule asetada ja lasta loomakestel elusas looduses väheke lustida. Nad oskavad seda nautida!

Kokkuvõtteks

Kõige paremini tunnevad rotid end omas kodus oma Inimesega. Neil peab olema tagatud piisav liikumisruum ja pikemad jalutuskäigud, puhas joogivesi ja värske toit. Nad vajavad suhtlust inimesega ja tervisliku seisundi jälgimist. Pikk eemalolek Oma Inimesest teeb nad kurvaks, ehkki heal juhul harjuvad nad ka uute tingimustega üsna kiiresti. Jällenägemisrõõm aga saab olema seda suurem.