Skorpione on umbes 2000 liiki ja nad on lühijalgsete hõimkonda ämblikulaadsete klassi kuuluv selts. Skorpione elab vihmametsades, kõrbetes, rohumaadel ja üldiselt igal pool, kus on troopiline või subtroopiline kliima.

Kuidas skorpioni eest hoolitseda?

Kui oled otsustanud endale võtta skorpioni, siis on tähtis, et enne skorpioni kojutoomist on juba kõik vajalik valmis.

Skorpioni jaoks on vaja soetada terraarium, mis peaks olema ohutu nii loomale kui ka inimesele. Eelkõige seetõttu, et skorpion kogemata terraariumist minema ei pääseks. Terraarium peab olema selline, et skorpionile on tagatud valgus, soojus, õhuvahetus, õhuniiskus, varjupaik ja soojus.

Terraariumi pind peaks olema kaetud selliselt nagu on kliimas, kus konkreetset liiki skorpion tavaliselt elab: kui kõrb, siis liiv, kui vihmamets, siis puurkoorikud jne. Kuna skorpioneid on erinevaid, siis sõltub kõik konkreetsest liigist. Seetõttu on mõistlik enne terraariumi sisustamist uurida liigi vajaduste kohta.

Söök ja jook

Skorpionite toitmine on küllaltki lihtne. Hea tervise juures olev skorpion sööb enam-vähem kõike, aga eelkõige eelistab ta kilke, koibikuid, hulkjalgseid, putukaid ja nende vastseid. Tähtis on aga, et kilgid oleksid hästi söödetud, sest nii saab skorpion kilkidest kõik vajalikud toitained.

Terraariumis võiks olla kogu aeg midagi, mida skorpion süüa saab. Näiteks paar kilki või prussakat. Kui pead mitut skorpionit, on tähtis, et süüa oleks kõigile piisavalt, sest see vähendab võimalust, et skorpionid sööksid üksteist ära.

Skorpionite söögiisu sõltub vanusest. Nooremad skorpionid söövad tihti ja rohkem. Vanemad skorpionid söövad aga vähem ja harvemini.

Vahel võib juhtuda nii, et skorpion ei soovi tükk aega süüa. Sellest ei maksa aga paanikasse sattuda, sest isased skorpionid võivad teinekord lausa mitu kuud paastuda.

Terraariumis peaks kindlasti olema ka veekauss, mis on piisavalt madal, et skorpion saab sellest soovi korral juua. Samuti ei tohiks veekauss olla eriti sügav. Vett peaks vahetama igapäevaselt ja kaussi on vaja pesta ka.

Katsumine

Skorpioneid ei soovitata katsuda, sest on suur tõenäosus, et ta salvab või naksab sõraga. Skorpioni puudutamine võib kahjulik olla ka talle. Oletame, et võtad skorpioni kätte, ta naksab sind, sa ehmatad ja pigistad käe kokku või kukutad ta maha ning skorpion saab kõvasti viga või sureb.

Kui skorpion pääseb terraariumist välja, siis tõenäoliselt sibab ta kiiresti mõnda pimedasse ja varjulisse kohta, kust on teda raske kätte saada, näiteks mööbli alla. Kui paned skorpioni lauale, et tema liikumist jälgida, siis võib see skorpionile ohtlik olla, sest laua serva juures ei taipa skorpion peatuda ja kukub alla. Tagajärg võib olla isegi surmav.

Salvamine

Kõik skorpionid salvavad, kuid inimestele pole see tavaliselt surmav. Surmavalt mürgiseid liike on vaid käputäis. On esinenud küll juhtumeid, kus inimene on hinge heitnud, kuid seda puuduliku arstiabi tõttu ja palavas kliimas.

Kindlasti ei otsi skorpion ise inimest üles, et teda salvata. Mõned kipuvad arvama, et skorpion hiilib öösel ligi ja siis suskab ära, aga nii see ei ole. Palavas kliimas võib tekkida olukord, et skorpion peab öösel jahti, satub inimese elamisse ja sealt voodisse. Kui inimene ennast juhuslikult keerab ja skorpionile seeläbi häda teeb, siis salvab skorpion enesekaitseks.

Võib juhtuda ka nii, et pimedas majas olles hakkab õues koitma ja skorpion otsib endale päevaks varjulise kohta, milleks passivad hästi jalanõud. Inimene otsustab juhuslikult just selle jalanõu kasuks, milles on skorpion ja saab salvata.

Kui saad salvata, on sümptomid sarnased mesilaselt nõelata saamisega. See koht läheb paiste, kohe on valus ja hiljem hakkab koht sügelema. Kui reaktsioon on tõsisem, siis tekib palavik, külmavärinad, halveneb nägemine, keel võib minna paiste ja võib-olla esinevad ka krambid.

Kui esinevad nõrgad sümptomid, pole muretsemiseks põhjust. Puhasta koht antiseptikuga ja hoia sellel jääd kümneminutiliste intervallidega. Kui tunned aga karmimaid sümptomeid nagu nägemise halvenemine, tasakaalutus, uimasus jne, siis mine traumapunkti.

Allikas: scorpionpictureguide.com, vikipeedia.ee