Elevandid tulenevad Aafrika ja Aasia liikidest, mis erinevad suuruse poolest. Erinevus seisneb ka kihvades, kas emastel elevantidel on kihvad või mitte. Bioloogid on mõnda aega kahtlustanud, et Aafrika metsades on kahte liiki elevante: metsaelevant ehk loxodonta cyclotis ja Aafrika elevant ehk loxodonta africana.

Teadlased uurisid 14 loomaliigi geneetikat. Võrreldi kuue elava elevandi ja kaheksa välja surnud elevandi, mammuti ja mastodoni geneetikat. Näiteks vaadeldi, kui palju segunesid liigid omavahel ja kas saadi ka järglaseid.

Adelaide’i ülikooli professor David Adelson’i sõnul on kõige üllatavam, et erinevate liikide vahel toimus märkimisväärne sigimine.

Pilt on illustreeriv.

Uuringust selgub, et metsaelevandi ja savannielevandi vahele jääb geneetilises ning füüsilises mõttes ligikaudu pool miljoni aastat. Tõenäoliselt oli see tingitud ilmastikuoludest. Uuesti kokku puutudes olid loomad arenenud kaheks täiesti eraldiseisvaks liigiks. Selle tingis metsaelevandi geenide segunemine mammuti ja sirgete võhkadega elevandi geenidega. Samas on mõlemad liigid võimelised omavahel sigima ja saama järglasi.

Uuring kinnitab, et metsaelevant on eraldi liik. See tähendab lisaks, et nad on Aafrika savannielevantidega võrreldes oluliselt ohustatum liik.

Allikas: iflscience.com