Lähemal uurimisel selgus, et nastik oli püüdnud alla neelata ogalikku. Kala ogad olid tunginud läbi nastiku naha ning seetõttu jäi kala söögitorru kinni. Eesti Metsloomaühing asus otsima abi ja uurima kirjandust, mida saaks selles olukorras looduskaitse all oleva nastiku abistamiseks ette võtta. Üsna selge oli, et mao söögitorus hakkab kala lagunema ning läbi naha tunginud ogad põhjustavad põletikku. Inimese abita ootaks noort nastikut kindel surm.

Ogad olid nastiku peast läbi tunginud

Eile varahommikul, pärast tegevusplaani läbi arutamist alustati operatsiooniga, mis kestis umbes tunni. Nastikule tehti inhalatsioonianesteesia, mis tagab loomale kõrvaltoimete puudumise tõttu maksimaalse ohutuse ning kiire ärkamise.

Läbi naha turritanud ogad lõigati maha ning söögitorru kinni jäänud kalajäätmeid hakati kergelt mudides ja lõhkudes pintsettidega välja tõmbama. Selgus, et lisaks röntgenis nähtud ogadele olid mõned ogad veel, mis jäid selgroo varju ja polnud pildil näha. Operatsioon nõudis tegijatelt ettevaatlikkust, sest selles piirkonnas on nastikul koos paljud olulised organid nagu söögitoru, ajuripats, südame veresoonkond, hingamisteed.

Õnneks ühiselt välja mõeldud plaan toimis ning kalajäätmed, luud ja ogad õnnestus söögitorust eemaldada. Nastik elas operatsiooni üle!
Arstid olid ühingu vabatahtlikega rääkides oma prognoosides siiski veel ettevaatlikud, sest söögitoru on vigastatud. Nastikule manustatakse ravimeid, kõik mis võimalik on tema abistamiseks praegu tehtud.

Nastikul tuleb nüüd kannatlikult paranemist oodata

Paranemine oleneb nüüd paljuski noorest nastikutüdrukust endast. Loomulikult annab ühingu kogenud hoiukodu endast kõik, et teda selles protsessis toetada. Eile õhtul andis hoiukodu teada, et nastik on reibas, kakab ja joob. Need on kõik positiivsed märgid.

Nastiku edasine ravi seisneb süstides ja õigetes hoiutingimustes. Süüa saab ta ilmselt alles mõne nädala pärast, hetkel on oluline anda söögitorule võimalus ise paranemiseks. Metsloomaühingule tulid appi head annetajad, kes aitasid tasuda nastiku ravi, mille eest ühing kõiki toetajaid tänab.