Eesti Metsloomaühingu Järvamaa piirkonnajuht Virge Võsujalg tõdeb, et sellist asja tuleb ikka aeg-ajalt ette, et mõni part keset kärarikast linnakeskkonda munema hakkab. Kui muidu ehitab sinikaelpart oma pesa veekogu lähedale põõsa alla või võpsikusse, peaasi, et see oleks hästi varjatud kohas, siis linnaeluga kohastunud partidel sellised võimalused puuduvad, nii lähevad nad kergema vastupanu teed ja munevad sinna, kus toit on lihtsasti kättesaadav ja kus on võimalik oma munad ära haududa.

Eesti Metsloomaühingul on mitmeid näited sellest, et linnud on munenud oma munad linnas asuvatesse lillepottidesse, kõnnitee äärde, bussijaama või hoopis kellegi koduhoovi otse akna alla. Miks lind just sellise koha välja valib, seda ei oska ühing kindlalt väita. Virge tõdeb, et nad on proovinud pesa ka ümber asustada, kuid see ei toimi. Pardiema pöördub ikkagi tagasi kohta, mille ta ise välja valis.

Keset linna mune hauduvatel partidel hoitakse silma peal. Pesakohad ja munad märgistatakse ära ja niipea, kui on kuulda pardipoegade esimesi siutsatusi, siis toimetavad vabatahtlikud perekonna turvalisse paika veekogu lähedale.

Tartu kesklinnas hauduvast pardist on ühingule teatatud mitmeid kordi. Virge sõnul on lindu proovitud eelnevatel aastatel ka ümber asustada, kuid see ei ole vilja kandnud. Millegipärast on pardiema just selle pesitsuspaiga välja valinud ja pöördub sinna igal aastal tagasi. "Linnud teavad, mida nad teevad," räägib Virge ja lisab, et õnneks hoiab ka majarahvas pardiemal silma peal.

Tartu kohalik kuulsus.

Eelmisel aastal jäid munad tühjaks, kas sel aastal on oodata ka pisipere, see selgub ajaga. Oluline on, et pardiema saaks rahus haududa ja inimesed teda ei segaks. "Aastad on näidanud, et inimesed panevad linnule ikkagi igasuguseid sööke-jooke ette ja see ei ole talle kohe kindlasti hea. Ilmselt on see ka tibudele ohtlik," toonitab Virge ja lisab, et mida vähem parti häiritakse, seda parem tal on.

Kuna kord istub pesal emas- ja kord isaslind, siis saavad pardid ise süüa-juua otsimas käia. Neid ei ole vaja toita. "Oleme näinud, et inimesed viivad pardile igasugust kiirtoitu, mis on tema tervisele väga kahjulik. Eelmisel aastal pandi linnule topsiga lausa fantat ja kohvi ette," meenutab Virge õudusega ja tõdeb, et see mõjub linnu tervisele väga halvasti. Kui tahame, et pardil haudumine õnnestuks ja McDonald'si pardiema omale ka pojad saaks, siis tuleb ta rahule jätta.