Hanso leidis veel jahtumata luige täna päeval. See oli tema arvestuse järgi tänavu seitsmes lind, kes liinidesse ettevaatamatusest lennanud on. Igal aastal võib sel viisil hukkunud lindude arvu hinnata sadades.

"Tänavune aasta on soe, Väike väin pole jäässe läinudki. Niisiis algas laibasadu kohe aasta alguses, see lõhnab rekordite purustamise järele," tunnistab ta. Lisaks luikedele on hukkunud väiksemaid merelinde, näiteks parte ja kosklaid. Need ei paista tee ääres lihtsalt silma ning mingil hetkel nokivad varesed nad tükkideks või tirivad rebased nad minema.
"Selline värav siis Saaremaale sõitvatele turistidele," nendib ta.

Elektriliinides hukkunud luik

Veel kurvemaks muutub olukord tema sõnul siis, kui lindudel algab pulmaaeg ning isaslindudel tekib testosteroonist tingitud uljusepuhang.
Kui teisi liike saab hoiatada linnupeletitega, siis luikede jaoks neist mingit kaitset ei ole. "Luik on suur ja raske lind, lendab suurel kiirusel, peletid lihtsalt ei toimi neile," selgitab Hanso.

Hanso on Eleringi ja selle kaudu riigiga lindude nimel sõda pidanud mitu aastat, kuid põrkunud üksnes ignorantsusele ja venitamistaktikale. Väikese Väina piirkond on looduskaitsealune ja Natura 2000 ala.

"Siinsed elanikud peaksid ennast ometi turvaliselt ja ohutult tundma?" ütleb Hanso.
Eesti Ornitoloogiaühing ja Eesti Maaülikool on praeguseks saavutanud hankelepingu Eleringiga linnustikuseire osas, et lugeda üle piirkonnas liikuvad linnud. Muus osas vahitakse Hanso sõnul siiani lakke.
"Kuidas saab nii olla, et me ei saa oma hoovi korda tehtud? Taome aga luigelaipasid jalaga kraavi?" küsib ta nördinult.

Elektriliinides hukkunud luik