Märtsi esimesel nädalal leidis Eesti Metsloomaühingu vabatahtliku Kairi tütar Nõmmelt Valdeku tänavalt orava, kellel oli mure esikäppadega. Orav toimetati hoiukodusse teise vabatahtlikut Merilini juurde. Oli näha, et looma esikäpad ei funktsioneerinud ja suu oli veidi marraskil. Võimalik, et ta oli autolt löögi saanud. Esmasel läbivaatusel selgus, et orav on emane, luud tundusid terved. Korraks tekkis kahtlus, et loom on tiine: keegi oleks justkui kõhus liigutanud.

Orav Diva

Edasi mindi Loomade Kiirabi Kliinikusse , kus võttis orava vastu veterinaar Nikolajs Oborin, kellele tundus samuti, et orav on tiine.
Tehti röntgen, kus õnneks ühtegi luumurdu ei tuvastatud, kuid oli võimalus, et loomal on peas turse. Tiinus ei saanud paraku kinnitust, sest skelette polnud näha, aga jäi võimalus, et see on veel varajases staadiumis. Orav sai kaasa rohud ja jäi üle ainult oodata, kas tema seisund muutub ajaga paremaks.

Orav ristiti tema pirtsaka loomuse tõttu Divaks.
"Meie õnneks hakkas tasapisi esikäppade motoorika taastuma, tema söömine valmistas aga muret. Iseseisvalt ta väga süüa ei tahtnud, ilmselt ebamugavustunde tõttu esikäppades," kirjeldavad vabatahtlikud. "Sellest tuli ka otsus, et Merilin toidab teda spetsiaalsest oravatele mõeldud piimapulbrist tehtud seguga, et orav saaks kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid kätte. Merilini õnneks meeldis see talle väga ja Diva limpsis lutipudelist ilusti."

Orav Diva

Kui Diva oli olnud hoiukodus 10 päeva, avastas Merilin, et loom muutub järjest ümaramaks. Kõhtu katsudes olid seal ilmselged liigutused. Mõte oravabeebidest oli vahepeal ununenud, kuna märke tiinusest siiani ei olnud.
Nüüd hakkas kibekiire, et saada pesakast. Merilin tegi kodus joonised valmis ja Merilini isa ja õde asusid ehitama. Järgmisel päeval oligi pesakast valmis. Iga toitmisega muutus orava kõht üha suuremaks ja loodete liigutusedki olid järjest tugevamalt tuntavad.

22.märtsi päeval oli Diva tavapärasest aktiivsem, käis edasi-tagasi pesakastist välja, lamas selle peal ja tundus veidi rahutu. Merilin arvas, et Diva tunneb end juba paremini ja on elavnenud. Kõhtu jälgides oli näha, kuidas beebid liigutasid, aga tiinuse päevi arvutades tundus, et 1-2 nädalat on beebide sünnini veel aega. Mõte oli paigutada pesakasti infrapunakaamera, et näha Diva tegemisi, kuid ilmselgelt sai ajaga eksitud ja selleni ei jõutud.

Enne magama minemist kontrollis Merilin igal õhtul, kuidas Diva ennast tunneb ja 22.märtsi õhtul tavapärast kontrolli tehes ootas teda üllatus: tundus, et orav hakkabki poegima!
Uuesti piiluda julges Merilin alles hommikul ja selguski, et Diva oli öösel emmeks saanud.

Oravapojad hoiukodus

Nüüd tuleb värskele emmele võimalikult palju rahu ja vaikust tagada. Diva on kaval: kui ta pesakastist välja sööma tuleb, siis katab ta beebid kinni, et nad ilusti soojas oleksid. Seetõttu ei ole veel ka teada, kui palju beebisid kokku on, aga vähemalt neli on neid kindlasti.

Hiljuti jäi Diva vahele. Selgus, et ta hoiab
käppade vahel krõbinaid ja kõike muud head-paremat, apelsin ja mango on tema lemmikud. Piima lakub ta ka kausist juba ise nii, et kauss läigib. Piima andmist jätkatakse seetõttu, et poegade kasvatamise ajal ema organismi toetada.

Siinkohal tahab ühing meenutada, et autoga sõites tuleb olla ettevaatlik, kuna oravatele meeldib tihti üle tee joosta. Puid maha võttes tuleks veenduda, ega seal pole kellegi pesa ja kuna beebide hooaeg on alanud, siis soovivad loomasõbrad, et kõik looma- ja linnupojad saaksid ilusti oma emmedega üles kasvada.

Orav Diva