Dinosaurus kannab nime Patagotitan mayorum ja ta elas umbes 100 miljonit aastat tagasi. Looma suurusest kõneleb fakt, et teadlased avastasid dinosauruse luud 2014. aastal, kuid on alles nüüd jõudnud uurimusega lõpule.

Teadlastele on siiani selgusetu, millest tulenes dinosauruste suurus ehk miks nad kasvasid nii suureks ja kaalusid meeletult palju. Teadusajakirjas The Royal Society ilmunud artikkel pakub omalt poolt mõned põhjused.

Arvatakse, et suurima dinosauruse kogupikkus oli keskmiselt 37 meetrit ja ta kaalus ligikaudu 69 tonni ehk sama palju kui üks kosmosesüstik või üheksa elevanti. Teadlased avastasid viie või kuue täiskasvanud dinosauruse luud Argentiinast. Fossiilide hulgas on skeleti osi ja kokku umbes 150 luud. Näiteks on leitud dinosauruse reieluu suurem kui täiskasvanud inimene.

Patagotitan mayorum elas teadlaste arvates Kriidi ajastul. Kriit vastab ajavahemikule 145 kuni 65 miljonit aastat tagasi. Sellel ajal elanud dinosaurused kasvasid nii suureks, sest õistaimi oli meeletult ja nad said kogu aeg süüa ilma, et oleksid pidanud toitu jahtima. Samuti oli suur – ja eriti kõrge – olla kasulik, sest nii ohustas neid vähem kiskjaid.

Allikas: iflscience.com