Nahkhiiresupp, grillitud kobra, tiigriluu liköör... need on mõned eksootilised tooted, mis Hiinas küll keelati, ent mida turul vaatamata kõigele levib.

Võimud keelasid jaanuari lõpus eksootiliste loomadega kauplemise, oletades et viiruse muteerumine ja edasi kandumine on seotud soomusloomadega, keda müüdi Wuhani mereandide turul. Samalt turult võis lisaks osta ka rotiliha, paabulinde ja värskelt ohverdatud metsjäneseid, misjärel turu tegutsemist ja kauplemise litsentse ajutiselt piirati.

Tervishoiuspetsialistid ei pea ajutist piirangut aga piisavalt tõhusaks.
Must turg, mis selliste loomade produktide vahendamisega tegeleb, on Hiinas väga aktiivne. Seetõttu oleks vaja seaduste üleriigilist karmistamist. "Värske liha tarbimine on Hiinas küll pikaajaline traditsioon, kuid inimesed peaksid sellesse suhtuma senisest märksa suurema kriitikameelega ning küsima, kust need loomad pärit on," kommenteeris valitsusvälise organisatsiooni vaatleja Cathy Cao, kelle sõnul oleks hädavajalik ka hügieeninormide karmistamine toidutööstuses.

Isegi, kui osa restoranidest on eksootiliste loomade lihast valmistatud road menüüst eemaldanud, jätkub nende liha müük käest-kätte.

Samateemalist debatti peeti Hiinas 2003. aastal SARS-i levikuga seoses.

Allikas: antena3.com