Värsked kaadrid Vietnami elusloomaturgudel paljastavad loomade väärkohtlemise ja ebasanitaarsuse, mis jätkub koroonapuhangust hoolimata.

Vietnami loomaturg

Loomakaitseorganisatsiooni Moving Mountainsi tänavu veebruaris ja märtsis filmitud kaadrid näitavad, kuidas Vietnami turgudel müüakse endiselt elusaid mets- ja koduloomi. Müük jätkub olenemata riigis kehtestatud eriolukorrast ning rahvusvahelisest survest turge kui ohtlikke viirusekoldeid sulgeda.

Vietnami loomaturg

Kaadrid paljastavad ka turgudel lokkava julmuse loomade suhtes. Puurides on elusalt müügiks nii kanad, pardid, koerad kui ka veeloomad. Vähid piinlevad väikestes kilekottides ning kalu tükeldatakse elusalt. Konnadel lõigatakse kääridega otsast pea, misjärel loom sipleb veel pikalt edasi.

„Vietnami näide illustreerib, kuidas loomaturud pole ainult Hiina probleem ning nende reguleerimine uue viirusepuhangu ennetamiseks vajab rahvusvaheliste organisatsioonide kiiret sekkumist," sõnas Eestis loomaturgude keelustamise petitsiooni algatanud organisatsiooni Nähtamatud Loomad kommunikatsioonijuht Liis Hainla.

Vietnami loomaturg

Vietnam on teatanud küll plaanist keelustada ebaseaduslike metsloomaliikidega kauplemine, kuid keelule heidetakse ette selle piiratust. Näiteks kuuluvad „ebaseaduslike" liikide alla vaid teatud metsloomad nagu pangoliinid, mis ei vähenda turgude nakkusohtlikkust piisaval määral.

Vietnami loomaturg

Oma toetust petitsioonile loomaturgude keelustamiseks on Eestis näidanud juba üle 10 000 inimese. Allkirju saab anda veel kuni 16. juunini https://loomaturud.nahtamatudloomad.ee/